A- A+
Καταθέσεις: Άνοδος 5,2 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου - Πρωταγωνιστές τα νοικοκυριά

Ανοδικά κινήθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Οκτώβριο, μετά το πτωτικό διάλλειμμα του Σεπτεμβρίου, με τους ιδιώτες να πρωταγωνιστούν στις εισροές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζας της Ελλάδος, στα τέλη του περασμένου μήνα τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα 139,69 δισ. ευρώ.

Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκαν κατά 525 εκατ. ευρώ, λόγω των εισροών που καταγράφηκαν στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, που αναπλήρωσαν την αρνητική μεταβολή στα υπόλοιπα των επιχειρήσεων.

Πάμε για + 10 δισ. ευρώ το 2019

Από την αρχή της χρονιάς, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, η καταθετική βάση είναι ενισχυμένη κατά 5,2 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προέρχεται από φυσικά πρόσωπα, που τοποθέτησαν στους λογαριασμούς τους 4,8 δισ. ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα οι τράπεζες εκτιμούν ότι η χρονιά θα κλείσει με άνοδο των μεγεθών κατά 10 δισ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ στη μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή.

Από την άλλη πλευρά, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων εμφανίζονται μειωμένες κατά 490 εκατ. ευρώ περίπου από την αρχή της χρονιάς, μετά το ιστορικό υψηλό που είχαν σημειώσει πέρυσι.

Αναμφίβολα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των εισροών από τα νοικοκυριά τοποθετείται σε ανοιχτούς λογαριασμούς (Ταμιευτήριο, τρεχούμενοι), τα υπόλοιπα των οποίων έχουν αυξηθεί κατά 5,45 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.

Πέφτουν οι προθεσμιακές

Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι μειωμένα κατά 645 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, ενώ πτώση σε μηνιαία βάση κατέγραψαν και τον Οκτώβριο (-573 εκατ. ευρώ).

Είναι πιθανό αυτές οι εκροές να οφείλονται στις πληρωμές φόρων που ξεκίνησαν από το Σεπτέμβριο (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ), καθώς αρκετοί καταθέτες ενδεχομένως να έσπασαν ή να μην ανανέωσαν προθεσμιακούς λογαριασμούς για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία.

Εξάλλου, πλέον οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων είναι πολύ χαμηλές για να αποτελούν κίνητρο διατήρησής τους.

Έτσι, κάποιοι καταθέτες είναι πιθανό να τοποθέτησαν μέρος των χρημάτων τους σε άλλα επενδυτικά προγράμματα, όπως πχ. αμοιβαία κεφάλαια χαμηλού ρίσκου.