A- A+
Καταρρέει η αγορά των πιστωτικών – Έχουν καταργηθεί σχεδόν οι μισές κάρτες του 2008
Εντυπωσιακή όσο και αναμενόμενη, με δεδομένη την κρίση που πλήττει την οικονομία, είναι η πτώση στην Ελλάδα του αριθμού των πιστωτικών καρτών, το 50% εκ των οποίων έχει καταργηθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Visa για την περυσινή χρονιά είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα του «πλαστικού» χρήματος, που χαρακτηρίζεται από την άνοδο των επισφαλειών και τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης.

Οι τράπεζες λόγω της στενότητας που αντιμετωπίζουν ως προς τη ρευστότητα, αλλά και εξαιτίας του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου, με δεδομένο ότι οι καθυστερήσεις ξεπερνούν πλέον το 40% στη συγκεκριμένη κατηγορία πίστης, έχουν επιταχύνει την πτώση, με το κλείσιμο της κάνουλας προς τα νοικοκυριά και την κατάργηση γραμμών πίστωσης.

Η πτώση του 2012

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Visa, το 2012 ο αριθμός των πιστωτικών καρτών υποχώρησε στα 1,95 εκατομμύρια, καταγράφοντας σε ετήσια βάση πτώση της τάξης του 22%.

Την ίδια περίοδο, η καταναλωτική δαπάνη στα σημεία πώλησης υποχώρησε κατά 15% ή 495 εκατ. ευρώ περίπου στα 2,8 δισ. ευρώ.

Τα μεγέθη αυτά απέχουν σημαντικά από τα αντίστοιχα που είχαν καταγραφεί το 2008. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τότε, ο αριθμός των πιστωτικών καρτών έχει μειωθεί κατά 1,78 εκατομμύρια, ενώ ο τζίρος κατά 1,65 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 48% και 40% αντίστοιχα.

Άνοδος στις χρεωστικές

Από την άλλη πλευρά πάντως συνεχίστηκε η άνοδος των μεγεθών στις χρεωστικές κάρτες, καθώς οι Έλληνες εξοικειώνονται με τη χρήση αυτού του μέσου αντί των μετρητών, που επιτρέπει την πραγματοποίηση αγορών με άμεση χρέωση του συνδεδεμένου λογαριασμού χωρίς κανένα κόστος.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών Visa έχει αυξηθεί από το 2008 κατά 35% πάνω από τα 6 εκατομμύρια, ενώ η καταναλωτική δαπάνη στα σημεία πώλησης έχει ενισχυθεί το ίδιο διάστημα κατά 63%.

Το 2012, παρά την πτώση της κατανάλωσης, καταγράφηκε άνοδος στα μεγέθη, τόσο σε επίπεδο αριθμού καρτών, όσο και σε επίπεδο τζίρου, έστω και οριακή.

Εξάλλου, άνοδος εμφάνισε και η αγορά των προπληρωμένων καρτών, με τον αριθμό τους να ενισχύεται κατά 17% και τη δαπάνη στα σημεία πώλησης κατά 2% στα 158 εκατ. ευρώ.