A- A+
Καταργήθηκαν 750 χιλιάδες πιστωτικές κάρτες σε δύο χρόνια
Σημαντική πτώση σημείωσε το 2010 ο τζίρος μέσω των πιστωτικών καρτών, ως αποτέλεσμα της γενικότερης μείωσης της κατανάλωσης, αλλά και της κατάργησης πολλών γραμμών πίστωσης από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Visa, το 2010 η δαπάνη μέσω των πιστωτικών καρτών υποχώρησε κατά 10% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ανερχόμενη στα 3,8 δισ. ευρώ.

Πτωτικά κινήθηκε και ο αριθμός των πιστωτικών καρτών, ο οποίος την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά 15% στα 3 εκατομμύρια, καθώς καταργήθηκαν συνολικά περισσότερες από 500 χιλιάδες κάρτες.

==================================================================================
ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ:

- Βρείτε τώρα το
πρόγραμμα μεταφοράς υπολοίπου που σας ταιριάζει
-
Υπολογίστε το κέρδος σας από τη μεταφορά υπολοίπου

==================================================================================

Συνολικά από το 2008 ο αριθμός των πιστωτικών καρτών έχει μειωθεί κατά 750 χιλιάδες, ενώ ο τζίρος έχει υποχωρήσει κατά 700 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω μεγέθη έχουν συρρικνωθεί λόγω της κρίσης, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών από τα νοικοκυριά.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες προχώρησαν κατά την περυσινή χρονιά σε ένα ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου των πιστωτικών καρτών, καταργώντας όσες παρουσίαζαν καθυστερήσεις στην εξόφληση των μηνιαίων δόσεων, αλλά και εκείνες που για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεναν ανενεργές.

Παρά τη μείωση του τζίρου, ο μέσος όρος των συναλλαγών στα σημεία πώλησης ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 6%. Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται με την αύξηση της χρήσης των καρτών από τους Ελληνες, οι οποίοι βάζουν σταδιακά το πλαστικό χρήματα στην καθημερινότητά τους.