A- A+
Καταργείται η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις από 4/5 - Ανοίγουν καταστήματα

Η αντίστροφη μέτρηση για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού έχει ξεκινήσει, με την πρώτη αλλαγή να αφορά τις μετακινήσεις πολιτών.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση της Πέμπτης, από τις 4 Μαίου αναμένεται να αρθούν οι περιορισμού στις μετακινήσεις και να καταργηθεί η αποστολή SMS ή η έγγραφη υπεύθυνη δήλωση.

Πρόκειται για ένα μέτρο αναγκαίο, καθώς από την ίδια ημέρα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μικρά εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια / κέντρα αισθητικής.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στα μηνύματα και το έντυπο μετακίνησης, «είναι πρόθεσή μας να φύγουν από την καθημερινότητά μας, όταν ξεκινήσουμε να ανοίγουμε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας».

Περιορισμοί για ηλικιωμένους - ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «οι ευπαθείς ομάδες και οι πιο ηλικιωμένοι θα χρειαστεί να προστατευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα είναι στις τελευταίες φάσεις».

Κατά τα άλλα, τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου παρατείνονται κατά μία εβδομάδα, μέχρι τις 4 Μαΐου.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους Έλληνες, για να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της Κυβέρνησης.

Η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, διαδοχικά μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο.

Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρά η άρση των μέτρων εβδομάδα με εβδομάδα.

Επίσης, εξετάζεται η διαδικασία ανοίγματος των σχολικών μονάδων, εν αναμονή μέσα στις επόμενες ώρες της οριστικής εισήγησης της ομάδας των ειδικών λοιμωξιολόγων.