A- A+
Καταργεί για το 2020 το μέτρο των αποδείξεων το ΥΠΟΙΚ - Ακυρώνει τα πρόστιμα

Στην κατάργηση του προστίμου επί της αξίας των e-αποδείξεων που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος προχωρά το ΥΠΟΙΚ.

Η παρέμβαση αυτή κρίνεται απαραίτητη, καθώς εκτιμάται πως μεγάλος αριθμός φορολογούμενων δεν μπόρεσε λόγω της πανδημίας και της συνεπακόλουθης μείωσης της κατανάλωσης να κάνει τις απαραίτητες δαπάνες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από την πηγή του των εισοδοημάτων τους, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30%, πληρώνοντας τις σχετικές δαπάνες με ηλεκτρονικό τρόπο.

Αφορολόγητο και πέναλντι

Με τον τρόπο αυτό μισθωτοί και συνταξιούχοι εξασφαλίζουν το σύνολο της έκπτωσης στο φόρο που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι υπόλοιποι δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο.

Συγκεκριμένα, για τις αποδείξεις που δεν συγκεντρώνονται επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 22% επί της αξίας τους.

Δηλαδή αν κάποιος πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ και πραγματοποιήσει με κάρτα δαπάνες 2.500 ευρώ, πληρώνει πέναλντι 110 ευρώ.

Τι θα γίνει το 2021

Μπορεί το 2020 το πέναλντι για τις αποδείξεις να βαίνει προς κατάργηση, για το 2021 όμως ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Είναι πιθανό πάντως για την εφετινή χρονιά να αλλάξει το μαστίγιο με ...καρότο.

Δηλαδή αντί να πληρώνει ο φορολογούμενος πρόστιμο για τις αποδείξεις που δεν μάζεψε, να του παρέχονται κίνητρα κατανάλωσης.

Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν τις προθέσεις του, ώστε οι φορολογούμενοι να ξέρουν από τις αρχές του έτους τι πρέπει να κάνουν.