A- A+
Κατά 9,2% θα ακριβύνει το ρεύμα το 2012 - Στα ίδια οι τιμές για οικονομικά ασθενείς - πολύτεκνους
Στο 9,2% θα ανέλθει η μέση αύξηση της τίμής του ρεύματος στη χαμηλή τάση το 2012, μετά από τις οριστικές αποφάσεις που έλαβε η ΔΕΗ. Ποιοι δε θίγονται από τις αλλαγές. «Κατεβάστε» όλο το νέο τιμολόγιο για το ρεύμα.

Αναλυττικότερα, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, μετά από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και σχετική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανακοινώνει τα νέα τιμολόγια χαμηλής τάσης που θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου 2012.

Με βάση τα τιμολόγια αυτά:

- Η μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων στη Χαμηλή Τάση ανήλθε στο 9,2%.

- Παραμένει αμετάβλητο το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

- Παραμένουν αμετάβλητα τα τιμολόγια των πολυτέκνων.

- Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τους οικιακούς πελάτες κλιμακώνονται από 9,0% έως και 12,1%, με τις αυξήσεις να είναι μεγαλύτερες για τους πελάτες με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Σε αυτή την κατηγορία πελατών οι λογαριασμοί εκείνων με καταναλώσεις άνω των 3.000 kWh διαμορφώνονται κατά 54% υψηλότερα έναντι των οικιακών με τις χαμηλότερες καταναλώσεις ρεύματος.

- Τέλος, υιοθετήθηκε μια λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων.

Γιατί ακριβαίνει το ρεύμα

Από τη μεσοσταθμική αύξηση των λογαριασμών των πελατών Χαμηλής Τάσης κατά 9,2% μόνο το 1,1% αναπληρώνει μέρος της αύξησης των κοστολογικών δαπανών της ΔΕΗ, για τη μεταβολή του κόστους ενέργειας.

Το υπόλοιπο 8,1% αφορά σε αυξήσεις του κόστους για:

- Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας – λόγω Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, επιβολής ΕΦΚ στο μαζούτ και στο ντίζελ και αύξησης των διεθνών τιμών υγρών καυσίμων κλπ 3,5%,

- ΕΦΚ στο φυσικό αέριο 2,6%,

- μεταβολή του τέλους λιγνίτη 0,9% και

- ΦΠΑ 1,1%

Δείτε το αναλυτικό τιμολόγιο του 2012 κάνοντας κλικ ΕΔΩ