A- A+
Κατά 13,50 δισ. ευρώ έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις στην πανδημία - Ποιοι είναι οι λόγοι

Ένας ακόμη μήνας, ο ένατος συνεχόμενος, εντυπωσιακής ανόδου των καταθέσεων ήταν ο Οκτώβριος, με τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αυξάνονται κατά 2,54 δισ. ευρώ.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου και το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα, οι καθαρές εισροές καταθέσεων ξεπερνούν τα 13,40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,35 δισ. ευρώ προέρχονται από τις επιχειρήσεις και τα 5,50 δισ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα.


Πρόκειται για μία εντυπωσιακή επίδοση, που έχει βέβαια την εξήγησή της, παρά την κρίση και την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα:

1. Δάνεια προς επιχειρήσεις

Έχει αυξηθεί η εκταμιεύσεις δανείων προς ιδιωτικές επιχειρήσεις από τις τράπεζες, με τη βοήθεια και των σχετικών προγραμμάτων κρατικής στήριξης.

Μόνο από τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοσίας έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων περί τα 5 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να προσμετρώνται οι κλασικές τραπεζικές πιστώσεις.

2. Μείωση κατανάλωσης

Τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει την κατανάλωσή τους εν μέσω πανδημίας. Αυτό γίνεται λόγω της αβεβαιότητας για τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και εξαιτίας των lockdown που αναπόφευκτα περιορίζουν την κατανάλωση.

3. Χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών μέσω πληρωμών για τις περισσότερες συναλλαγές τους, με αποτέλεσμα τα χρήματα να παραμένουν εντός του συστήματος

4. Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Έχουν δοθεί αναστολές πληρωμών από Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία εν μέσω πανδημίας, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

5. Κρατικές αποζημιώσεις και δάνεια

- Το Δημόσιο συνεχίζει την επιδοματική πολιτική για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται. Για παράδειγμα, μόνο από τρεις πρώτους κύκλους τη επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν πιστωθεί σε λογαριασμούς επιχειρήσεων και επαγγελματιών περί τα 3,50 δισ. ευρώ.



Μεγάλη άνοδος τον Οκτώβριο

Κατά τα άλλα και ο Οκτώβριος ήταν ένα πολύ καλός μήνας για τις καταθέσεις, με τις καθαρές εισροές να φτάνουν τα 2,54 δισ. ευρώ.

Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από τις καταθέσεις των φυσικών προσώπων που αύξησαν τα υπόλοιπά τοςυ κατά 1,57 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πάντως πως σχεδόν το 50% της ανόδου ήταν αποτέλεσμα των καταβολών ενισχύσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ σε αγρότες, που ολοκληρώθηκαν στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα..

Από την άλλη, τον Οκτώβριο οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά μόλις 144 εκατ. ευρώ.



Η σύγκριση με το 2019

Η σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδου του 2019 είναι ενδεικτική της δυναμικής που έχουν αποκτήσει οι καταθέσεις στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στο δεκάμηνο του 2020 η άνοδος της καταθετικής βάσης ήταν υπερδιπλάσια της αντίστοιχης περυσινής που είχε διαμορφωθεί στα 5,20 δισ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις εφέτος έχουν ενισχύσει τα ταμεία τους με ρευστότητα 6,36 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, ενώ τους πρώτους δέκα μήνες του 2019 εμφάνιζαν μείωση κατά 487 εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερη είναι και η άνοδος των μεγεθών για φυσικά πρόσωπα, η οποία εφέτος την υπό εξέταση περίοδο έχει διαμορφωθεί σε 5,11 δισ. ευρώ έναντι 4,80 δισ. ευρώ πέρυσι.