A- A+
Κάλεσμα σε ιδιώτες από την Alpha Bank για την αύξηση – Τα πιθανά κέρδη για τους μετόχους
Η Alpha Bank ανοίγει πρώτη τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, προσκαλώντας σε Γενική Συνέλευση τους μετόχους της για την κεφαλαιακή της ενίσχυση με 4,6 δισ. ευρώ.

Οι αναγκαίες εγκρίσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως την 16η Απριλίου που είναι προγραμματισμένη η 2η επαναληπτική Γενική Συνέλευση. Η περίοδος άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης θα λάβει χώρα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Η Alpha Bank αξιοποιεί τη θετική καθαρή της θέση άνω των 2 δισ. ευρώ, καθώς και το γεγονός ότι διαθέτει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες .

Τα κίνητρα για τους μετόχους

Οι μέτοχοι που θα συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επωφεληθούν όχι μόνο της καθαρής θέσης αλλά και των συνεργιών που θα προκύψουν με την Εμπορική Τράπεζα (οι οποίες εκτιμώνται άνω των 250 εκατ. ευρώ ετησίως).

Λόγω της πλεονεκτικής κεφαλαιακής θέσης της Τραπέζης και των κινήτρων συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση, καθίσταται εφικτή η διενέργεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με όρους ελκυστικούς για τους ιδιώτες επενδυτές.

Mετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η Alpha Bank θα διαθέτει δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (CT1) περίπου 8 δισ. ευρώ και θα είναι η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη εκ των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, διαθέτοντας επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για κάλυψη μελλοντικών κινδύνων.

Η τιμή των νέων μετοχών

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δικαιώματα προτίμησης (Rights) αφορούν μόνο το 10% της αύξησης και όχι το σύνολο της κεφαλαιακής ενίσχυσης των 4,6 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι καλούνται να καταβάλουν για κάθε μία υφιστάμενη μετοχή 86c (457,1 εκατ. ευρώ / 534 εκατ. που είναι ο αριθμός των υφιστάμενων μετοχών), έναντι 8,6 ευρώ ανά μετοχή που θα ίσχυε για να καλυφθεί το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (4,6 δισ. ευρώ).

Το τίμημα ανά μετοχή, είναι λοιπόν χαμηλό και δημιουργούνται συνθήκες περιορισμένης προσφοράς δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα, η κάλυψη της αύξησης να θεωρείται δεδομένη.

Επιπλέον κέρδος από warrant

Επιπλέον, οι μέτοχοι που ασκούν τα δικαιώματα προτίμησης της αύξησης κεφαλαίου, λαμβάνουν δωρεάν τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (Warrants), τους οποίους εκδίδει το ΤΧΣ για τις μετοχές που θα κατέχει.

Λόγω του περιορισμού της αύξησης στο 10% (12% αν γίνει η ιδιωτική τοποθέτηση σε στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές), εξασφαλίζεται η μέγιστη αναλογία ενός warrant σε 9 μετοχές του ΤΧΣ (η αντιστοιχία γίνεται 7,31 μετοχές του ΤΧΣ εφόσον πραγματοποιηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση για επιπλέον 2%).
Ο μέτοχος δηλαδή για κάθε μετοχή που αγοράζει αποκτά δωρεάν το δικαίωμα αγοράς εννέα μετοχών της Τραπέζης που κατέχει το ΤΧΣ σε προκαθορισμένη τιμή.

Εάν στο διάστημα μέχρι της ενάσκηση του δικαιώματος αυτού η τιμή της μετοχής έχει ανέβει, η απόδοση της αρχικής μετοχής που αγόρασε θα έχει πολλαπλασιασθεί.

Η επαναγορά

Για παράδειγμα, επενδυτής που συμμετέχει στην αύξηση μπορεί να προβεί στην άσκηση του warrant και να αποκτήσει επιπλέον 9 μετοχές από το ΤΧΣ στην τιμή διάθεσης.

Πρακτικά, η νέα του θέση είναι 10 μετοχές και αν η μετοχή έχει ανέβει εν τω μεταξύ 10% σε σχέση με την τιμή διάθεσης, το συνολικό του κέρδος γίνεται 10 επί 10%, δηλαδή 100%, διπλασιάζοντας την επένδυσή του.

Με άλλα λόγια, μέσω των warrants δίνεται η δυνατότητα στον μέτοχο να αποκτήσει υπεραξία που αντιστοιχεί σε 10 μετοχές έχοντας όμως επενδύσει μόνο σε μία.

Η αξία των warrants που αντιστοιχούν σε 9 μετοχές του ΤΧΣ υπολογίζεται σε σχεδόν μία φορά την τιμή διάθεσης μίας νέας μετοχής.

Διαπραγματεύσιμα στο ΧΑ

Αποτιμήσεις που κυκλοφορούν στα desks του Λονδίνου ανεβάζουν την τιμή του warrant (που δίνει 9 μετοχές) από 40c έως 1,20 ευρώ.

Μάλιστα, καθώς τα warrants θα εισαχθούν στο Χ.Α. άμεσα προς διαπραγμάτευση, οι επενδυτές θα μπορούν να εισπράξουν την αξία τους με μια απλή χρηματιστηριακή πώληση.

Εάν διατηρήσουν τα warrants θα έχουν τη δυνατότητα να καρπωθούν το σύνολο του οφέλους με την εξάσκησή τους, πολλαπλασιάζοντας την αξία της αρχικής επένδυσης.

Σημειώνεται ότι τα warrants μπορούν να ασκηθούν εντός πενταετίας και το ΤΧΣ δε μπορεί να διαθέσει τις μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση για 3 χρόνια.

Ενδεικτικό Παράδειγμα

Με παραδοχή ότι η τιμή διάθεσης είναι €1 ανά μετοχή, ο μέτοχος που συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχει κόστος επένδυσης €1 και βρίσκεται να κατέχει μία μετοχή και επιπλέον ένα warrant με το οποίο μπορεί να αγοράσει 9 μετοχές από το ΤΧΣ στο €1 (αυτό το κόστος προσαυξάνεται για κάθε έτος που διακρατείται το warrant).

Όταν εξασκήσει το warrant, καρπώνεται τη διαφορά της τιμής στην οποία διαπραγματεύεται η μετοχή τότε και της τιμής διάθεσης περίπου.

Δηλαδή, αν η τιμή είναι €1,1, το κέρδος διαμορφώνεται σε €0,1 και για τις εννέα μετοχές του warrant συν τη μία νέα μετοχή που προέκυψε από την αύξηση σε €1 (10 x €0,1).

Έναντι λοιπόν, της αρχικής του επένδυσης του €1 σε μία μετοχή, η απόδοσή του είναι αυτή των δέκα μετοχών, δηλαδή 100%.

Το αποτέλεσμα του μηχανισμού είναι ο σχεδόν δεκαπλασιασμός της απόδοσης της μίας μετοχής.

Στον παρακάτω πίνακα υπολογίζεται το κέρδος για διαφορετικές τιμές της μετοχής της Alpha όπως ενδέχεται να διαμορφωθεί μελλοντικά: