A- A+
Κακό για τη χώρα θεωρεί το 30% των Ελλήνων το ευρώ - Ευρωβαρόμετρο
Κακό για την Ελλάδα θεωρεί το 30% των Ελλήνων ότι είναι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Τι απαντούν για την ευκολία στις συναλλαγές.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, προκύπτει ότι μόνο το 57% των Ελλήνων θεωρεί ότι το ευρώ είναι κάλο καλό για τη χώρα.

Το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο της ευρωζώνης είναι σαφώς υψηλότερο, φτάνοντας το 64%.

Αντίστοιχα, το 30% των Ελλήνων θεωρεί ότι το ευρώ είναι κακό, ένα 9% εμφανίζεται αναποφάσιστο, ενώ 4% απάντησε πως δεν γνωρίζει.

Έρωτας με τα κέρματα

Σε ερώτηση για το αν είναι εύκολη η χρήση των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων ευρώ στις συναλλαγές, οι συμμετέχοντες στην Ελλάδα απάντησαν τα εξής:

Πανεύκολη θεωρεί τη χρήση χαρτονομισμάτων το 96%, ενώ για τα κέρματα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 93%.

Στο σύνολο της ευρωζώνης ωστόσο είναι σημαντικά χαμηλότερο, φτάνοντας το 81%, ενώ πολύ δύσκολη χαρακτηρίζει τη χρήση των κερμάτων το 18% των Ευρωπαίων.

Κατάργηση 1 και 2 σεντς

Από την άλλη πάντως ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δε θα έλεγε όχι στην κατάργηση των κερμάτων του 1 και 2 λεπτών, ώστε να γίνει η ζωή του πιο εύκολη στις συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, το 53% των ερωτηθέντων δε θα έλεγε όχι στην κατάργησή τους, με ταυτόχρονη στρογγυλοποίηση των τιμών είτε προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 44% θέλει τα κέρματα να διατηρηθούν. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ανέρχεται σε 33%.

Δεν αισθανόμαστε πιο Ευρωπαίοι

Στην ερώτηση για το αν η εισαγωγή του ευρώ στην Ελλάδα έκανε τους πολίτες της να αισθάνονται περισσότερο Ευρωπαίοι, οι απαντήσεις ήταν αφοπλιστικές.

7 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν πως τίποτα δεν άλλαξε, αν και το ποσοστό αυτό εμφανίζεται μειωμένο κατά 4 μονάδες σε σχέση με την έρευνα της προηγούμενης χρονιάς.

Από την άλλη πλευρά, περισσότερο Ευρωπαίοι αισθάνονται ερωτηθέντες που αντιπροσωπεύουν το 27% του δείγματος, ποσοστό αυξημένο κατά 3 μονάδες.