A- A+
Καύσιμα κίνησης με έκπτωση και επιδότηση ρεύματος στα σχέδια της κυβέρνησης

Πλησιάζει η ώρα των κυβερνητικών ανακοινώσεων για το πακέτο που θα ενεργοποιηθεί άμεσα για την υποστήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μετά την άνοδο των ενεργειακών τιμών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη και θα περιλαμβάνει σε κάθε περίπτωση παρεμβάσεις που θα μειώνουν τις τιμές καυσίμων και ρεύματος που θα πληρώνει ο τελικός καταναλωτής.

Οι 3 παρεμβάσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε τηλεοπτικό σταθμό, μίλησε για τα ακόλουθα συγκεκριμένα μέτρα:

- Επιδότηση καυσίνων κίνησης

Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επιστρέπει στον καταναλωτή να καταβάλλει ένα μειωμένο ποσό σε σχέση με την τιμή πώλησης του λίτρου.

Πχ. Αντί για 2 ευρώ το λίτρο θα πληρώνει 1,85 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα καταβάλλει το τίμημα στο πρατήριο και στη συνέχεια μέσω μίας πλατφόρμας θα αιτείται την επιστροφή της επιδότησης.

Στη συνέχεια τα χρήματα θα πιστώνονται στο λογαριασμό τραπέζης που θα δηλωθεί.

Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν, ο κ. Οικονόμου δεν διέψευσε ότι το πλαφόν θα είναι της τάξης των 25.000 - 30.000 ευρώ ετησίως, που σημαίνει ότι το μέτρο θα καλύψει και τη μεσαία τάξη.


- Επιδότηση σε ρεύμα - φυσικό αέριο

Θα συνεχιστεί η υποστήριξη στους λογαριασμός ρεύματος και φυσικού αερίου με επιδότηση μέρους του κόστους.

Για το Μάρτιο ισχύουν οι ίδιες επιδοτήσεις με το Φεβρουάριο. Για τον Απρίλιο ο κ. Οικονόμου είπε πως γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια.

Κατά ορισμένες πληροφορίες η επιδότηση θα φτάσει τα 55 ευρώ για τα νοικοκυριά από 39 ευρώ το Μάρτιο, ενώ στις επιχειρήσεις θα καλύπτει το 75% της αύξησης από 50% σήμερα.


ADVERTISEMENT


- Επίδομα ακρίβειας

Κλειδωμένη είναι η οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων και αδύναμων πολιτών για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας.

Δικαιούχοι αναμένεται να είναι όσοι πήραν το έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα, ήτοι όσοιπληρούν τα κριτήρια για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.