A- A+
Υποβάθμιση της Ελλάδας και από τον S&P - Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες
Σε υποβάθμιση κατά μια βαθμίδα της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε CCC+ από B-, προέβη η S&P.

Επιπλέον έθεσε σε αρνητικό το outlook. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η υποβάθμιση αντανακλά το γεγονός ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες.

Οι εν λόγω συνθήκες έχουν, σύμφωνα πάντα με την S&P, επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που απορρέει από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης - που μετρά σχεδόν τρεις μήνες στην εξουσία – με τους πιστωτές της.

Αβέβαιες προοπτικές

Οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος είναι εξαιρετικά αβέβαιες, παρατηρεί ο διεθνής οίκος.

«Εκτιμούμε πως η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 1% περίπου κατά το προηγούμενο εξάμηνο παρά την αποδυνάμωση του ευρώ και την πτώση της τιμής του πετρελαίου» σημειώνουν οι αναλυτές του.

Εκτιμούν δε πως οι οικονομικές προοπτικές μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω αν η Ελλάδα δεν πετύχει συμφωνία με τους εταίρους της το συντομότερο δυνατό.

Εκροή καταθέσεων

Σύμφωνα με τον οίκο, από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014 οι ελληνικές τράπεζες έχουν απολέσει το 14% της καταθετικής τους βάσης, καθώς συνεχίστηκαν οι αναλήψεις και οι εκροές καταθέσεων.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει το κενό των εκροών από τον ELA. Ωστόσο η πρόσβαση στην χρηματοδότηση του ELA τελεί υπό εβδομαδιαία αναθεώρηση, σημειώνει η S&P.

Η ελληνική πιστοληπτική ικανότητα αντιμετωπίζει αρκετές βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. Αυτή την εβδομάδα περίπου 2,4 δις. ευρώ σε γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου ωριμάζουν, με σχεδόν το ένα τρίτο να είναι στην κατοχή μη κατοίκων.

Η αναχρηματοδότηση χρέους

Η S&P εκτιμά ότι οι περισσότεροι μη κάτοικοι δεν θα κάνουν roll over των τίτλων που κατέχουν, επίσης ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει τα ταμειακά αποθέματα των κρατικών εταιρειών και δήμων για να διατηρήσει το υφιστάμενο ύψος των έντοκων γραμματίων της τάξης των 15 δισ. ευρώ.

Μπορεί ακόμη να ασκήσει πίεση για αυξήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια των εμπορικών τραπεζών την κατοχή τους σε έντοκα γραμμάτια.

Εάν αυτή η υπόθεση δεν ισχύσει, συνεχίζει η S&P, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτύχει να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, οδηγώντας σε μία αθέτηση πληρωμής δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένων των έντοκων γραμματίων.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει επίσης ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να συνεχίσει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις σε μετρητά (και όχι σε μη διαπραγματεύσιμες IOUs) παρά την εξασθένηση των φορολογικών εσόδων.