A- A+
Υπολογίστε online τη σύνταξη που θα πάρετε - Eurolife
Τη δυνατότητα υπολογισμού της σύνταξης που θα λάβουν με βάση τον επικαιροποιημένο ασφαλιστικό νόμο, προσφέρει σε όλους η Eurolife, μέσω online εργαλείου.

Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, οι συντάξιμες αποδοχές που θα έχουμε στο μέλλον από τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης θα είναι συνάρτηση του μέσου όρου των μηνιαίων μας αποδοχών, των συνολικών ετών ασφάλισης και της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η εκτιμώμενη σύνταξη είναι το άθροισμα της Εθνικής Σύνταξης, η οποία καταβάλλεται σε όλους όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης και της ανταποδοτικής σύνταξης που εξαρτάται από το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθόλη την διάρκεια του εργασιακού του βίου και των συνολικών ετών ασφάλισης.

Υπολογίστε online τη σύνταξή σας

Το όριο συνταξιοδότησης

Το γενικό όριο συνταξιοδότησης είναι το 67ο έτος με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης (μπορεί κάποιος να βγει και στα 15 αλλά με μειωμένη εθνική σύνταξη).

Πλήρη σύνταξη μπορεί να λάβει κάποιος στο 62ο έτος εφόσον έχει συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης. Στον παρόν ενδεικτικό υπολογιστικό εργαλείο δεν έχουν ληφθεί υπόψη εξαιρέσεις και ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων.

Η εθνική σύνταξη ορίζεται σε 384 ευρώ μηνιαίως και καταβάλλεται ακέραια εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.

Εκτιμώμενη σύνταξη

Η εκτιμώμενη σύνταξη θα είναι το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, μείον την εισφορά 6% υπέρ του ταμείου ασθενείας.

Για παράδειγμα εάν κάποιος με τρέχον εισόδημα 1.200 ευρώ, 35 έτη ασφάλισης και μέσο όρο μηνιαίων αποδοχών καθ’ όλη την διάρκεια του εργασιακού του βίου 1.100 ευρώ, επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί σήμερα, τότε η τελική του σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 711 ευρώ, δηλαδή απώλεια εισοδήματος 489 ευρώ ή μείωση 41%.

Ανεξαρτήτως του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών του ασφαλισμένου, ισχύει ανώτατο πλαφόν για την ατομική κύρια σύνταξη ύψους 2.000 ευρώ.

Υποθέσεις υπολογισμού

Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Η εθνική σύνταξη δύναται να αναπροσαρμόζεται κάθε έτος, δίχως αυτή η αναπροσαρμογή να υπερβαίνει το ύψος του πληθωρισμού.

Για το παρόν υπολογισμό έχουμε κάνει την υπόθεση εργασίας ότι η εθνική σύνταξη αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω 1% ετησίως.

Από την άλλη πλευρά, η ανταποδοτική σύνταξη καθορίζεται από το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου (συντάξιμες αποδοχές) και των συνολικών ετών ασφάλισης που καθορίζουν το σωρευτικό ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης.

Αυτό φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα: