A- A+
Υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% και τον Ιανουάριο - Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Στην εφαρμογή της υποχρεωτικής μείωσης των επαγγελματικών ενοικίων κατά 40% και τον Ιανουάριο έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών.

Κι αυτό διότι τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου το μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου θα παραμείνει κλειστό, ενώ πολλοί είναι οι κλάδοι που παρ΄ ότι λειτουργούν πλήττονται σημαντικά.

Έτσι, σε κάθε περίπτωση οι κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις θα επωφεληθούν του μέτρου μετά το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020 και τον Ιανουάριο του 2021.

Από εκεί και πέρα το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν στο μέτρο θα ενταχθούν επιχειρήσεις που θα είναι ανοιχτές, όπως κομμωτήρια ή βιβλιοπωλεία, αλλά και εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή.

Πρέπει δηλαδή να οριστικοποιήσει τις λίστα με τους ΚΑΔ επιχειρήσεων που θεωρεί πληττόμενους.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή

Οι εργαζόμενοι, εφόσον μπήκαν έστω και μία ημέρα σε αναστολή τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο έχουν μειωμένο ενοίκιο για την κύρια ή τη φοιτητική κατοικία του παιδιού κατά 40%.

Δεν έχει ακόμη ωστόσο ανακοινωθεί κάτι για τον Ιανουάριο. Η ένωση των ιδιοκτητών ακινήτων πάντως, η ΠΟΜΙΔΑ, έχει ζητήσει το μέτρο να ισχύει μόνο εάν ο εργαζόμενος είναι σε αναστολή για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Κι αυτό διότι όπως καταγγέλεται, δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που σε συνεννόηση με τους εργοδότες βγαίνουν σε αναστολή για λίγες ημέρες, εικονικά, ώστε να κερδίσουν αυτήν την έκπτωση.

ADVERTISEMENT

Η αποζημίωση των ιδιοκτητών

Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα συνεχίσουν να αποζημιώνονται από το κράτος με το 50% της απώλειας στο εισόδημά τους.

Το ποσό της αποζημίωσης δεν θα συμψηφίζεται με φορολογικές οφειλές, αλλά θα πιστώνεται απευθείας στο λογαριασμό του ιδιοκτήτη, τον οποίο πρέπει να έχει δηλώσει στο Taxis.

Επιπλέον, δεν θα φορολογούνται για το εισόδημα που έχασαν λόγω της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου.

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί τι θα γίνει με τις εθελοντικές μειώσεις ενοικιών, οι οποίες τους προηγούμενους μήνες επιβραβεύονταν με απολζημίωση ίση με το 30% των απωλειών σε εισοδήματα για τους ιδιοκτήτες.