A- A+
Υποχρεωτικά μέσω τραπέζης η καταβολή επαγγελματικών ενοικίων - Αλλιώς αύξηση φόρου

Υποχρεωτική καθίσταται η καταβολή του ενοικίου επαγγελματικής στέγης με ηλεκτρονικό τρόπο, προκειμένου να αναγνωριστεί ως δαπάνη.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, σε περίπτωση που μέρος ή το σύνολο του ενοικίου δεν εξοφληθεί με έμβασμα ή τραπεζική επιταγή, δεν αναγνωρίζεται προς έκπτωση η δαπάνη.

Δηλαδή θα εκπίπτουν από τα έσοδα της επιχειρήσεις, με κίνδυνο εφόσον η χρήση είναι κερδοφόρος, να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο για το σύνολο της χρήσης.

Για παράδειγμα, αν μία εταιρεία εμφανίσει κέρδη 100.000 ευρώ, μην έχοντας δηλώσει ενοίκια ύψου, 10.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 20.000 ευρώ.

Αν τα είχε δηλώσει τα κέρδη της θα ανέρχονταν σε 90.000 ευρώ και ο φόρος σε 18.000 ευρώ. Θα πλήρωσει δηλαδή παραπάνω 2.000 ευρώ.


Οι εξαιρέσεις

Ο νόμος πάντως ορίζει και συγκεκριμένες εξαιρέσεις, για τις οποίες δεν ισχύει ο γενικός κανόνας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Σε περίπτωση που οι αντισυμβαλλόμενοι πέραν από τη σχέση μίσθωσης (μισθωτής-εκμισθωτής) είναι ταυτόχρονα προμηθευτές και πελάτες, επιτρέπεται να προβούν σε εκατέρωθεν λογιστικούς συμψηφισμούς.

Αν απομένει διαφορά μετά τον συμψηφισμό (υπολειπόμενο μίσθωμα για καταβολή), απαιτείται να εξοφληθεί με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής ανεξάρτητα του ύψους αυτής προκειμένου το ποσό αυτό να εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδα.


2. Στην εξόφληση του ενοικίου από τρίτο πρόσωπο, το οποίο κατ' εντολή του μισθωτή καταθέτει το σχετικό ποσό προς απόσβεση ισόποσης δικής του υποχρέωσης προς τον μισθωτή) με έμβασμα, η σχετική δαπάνη εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα.

Αρκεί να αποδεικνύεται με βάση τα κατάλληλα στοιχεία (π.χ. τραπεζικά παραστατικά ή άλλα έγγραφα) η εξόφληση του εκμισθωτή καθώς και ο λόγος εξόφλησης των δαπανών από τον τρίτο.

Αντιστοίχως, όταν απομένει διαφορά (υπολειπόμενο μίσθωμα για καταβολή) μετά τον συμψηφισμό της απαίτησης του μισθωτή (έναντι του τρίτου) με την οφειλή του προς τον εκμισθωτή, τότε για να αναγνωρισθεί το σύνολο της δαπάνης απαιτείται η εξόφλησή της με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής.


3. Τυχόν προκαταβολές ενοικίων που αφορούν το φορολογικό έτος 2020 οι οποίες είχαν καταβληθεί μέχρι τις 12-12-2019 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4646/2019), αναγνωρίζονται προς έκπτωση ανεξαρτήτως του τρόπου εξόφλησής τους.

Αντίθετα προκαταβολές που καταβλήθηκαν μετά τις 12-12-2019 και αφορούν δαπάνες ενοικίων από 1-1-2020 καταλαμβάνονται από τη νέα διάταξη.

Για παράδειγμα, ανώνυμη εταιρεία η οποία στο φορολογικό έτος 1.1.2019 - 31.12.2019 προκατέβαλε το ενοίκιο του Ιανουαρίου 2020 στις 5 Δεκεμβρίου 2019, θα εκπέσει στο φορολογικό έτος 2020 την υπόψη δαπάνη, ανεξάρτητα από τον τρόπο εξόφλησής της.



Εμπρόθεσμη εξόφληση παλαιότερων ετών

Επισημαίνεται ότι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί εντός ενός φορολογικού έτους αλλά δεν έχουν εξοφληθεί στο έτος αυτό, κρίνονται οριστικά, ως προς την εκπεσιμότητά τους, στο φορολογικό έτος που θα λάβει χώρα η εξόφληση αυτών.

Στην περίπτωση που στο έτος εξόφλησης των δαπανών διαπιστωθεί ότι οι δαπάνες αυτές εξοφλήθηκαν με μετρητά, η επιχείρηση υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική δήλωση του φορολογικού έτους που αφορά η δαπάνη.

Με τον τρόπο αυτό πρσθέτει τα ποσά αυτών των δαπανών ως θετική λογιστική διαφορά.