A- A+
Σε 90.000 επιχειρήσεις το 1 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής - Μέσο δάνειο 11.000 ευρώ

Μόνο οι 90.000 από τις 138.000 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση για το κρατικό δάνειο με την κωδική ονομασία Επιστρεπτά Προκαταβολή, θα μοιραστούν τελικά το 1 δισ. ευρώ της δράσης.

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real τη Δευτέρα, προαναγγέλοντας ότι οι πιστώσεις θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα ή το αργότερο την επόμενη.

Αυτό σημαίνει ότι το μέσο δάνειο ανά επιχείρηση διαμορφώνεται λίγο πάνω από τις 11.110 ευρώ, ποσό που κρίνεται ικανοποιητικό από τον εμπορικό κόσμο.

Ακόμη πάντως, ο κ. Σταικούρας δεν αποκάλυψε τις κρίσιμες λεπτομέρειες της συγκεκριμένης δράσης.

Ειδικότερα, θα πρέπει τις επόμενες ημέρες και τουλάχιστον μέχρι το άνοιγμα των αιτήσεων αποδοχής των δανείων, να διευκρινιστούν τα εξής:

1) Ύψος δανείου

Το κεφάλαιο του δανείου εξαρτάται μεν από τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων αλλά το ύψος του θα είναι άγνωστο ως την ημέρα που η επιχείρηση θα ενταχθεί σε αυτό.

2) Επιτόκιο δανείου

Ομοίως άγνωστο είναι και το επιτόκιο, άσχετα με το γεγονός πως λέγεται ότι το ύψος του θα είναι μικρό. 

3) Δέσμευση για θέσεις εργασίας

Η δέσμευση που αναλαμβάνει η επιχείρηση για διατήρησης των θέσεων εργασίας είναι κι αυτή πολύ. Έχει όμως και αυτή μια άγνωστη παράμετρο. Είναι ο μη καθορισμός της χρονικής της διάρκειας της.

Η διάρκεια του δανείου θα είναι 5ετής με ένα έτος περίοδο χάριτος. Ποια θα είναι όμως η χρονική διάρκεια της  δέσμευσης για διατήρηση των θέσεων εργασίας;  

4) Αδυναμία αποπληρωμής

Τέλος μια ακόμη άγνωστη αλλά πολύ σημαντική παράμετρος είναι ότι δεν ξεκαθαρίζεται το αν η αδυναμία αποπληρώσεως του δανείου προς το δημόσιο θα μετατραπεί σε ένα είδος «φορολογικής» υποχρέωσης με την έννοια αφενός μεν του περιορισμού της δυνατότητας λήψης φορολογικής ενημερότητας, αφετέρου δε κατασχέσεων.


Επιδότηση μισθών από εδώ και στο εξής

Ο κ. Σταϊκούρας στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη αναφέρθηκε και στις ενισχύσεις των μισθών των εργαζομένων από εδώ και στο εξής.

Όπως είπε, η στήριξη θα παρέχεται ως εξής:

- Όσοι εργαζόμενοι μείνουν σε καθεστώς αναστολής το Μάιο και τον Ιούνιο θα λάβουν έκτακτο βοήθημα 800 ευρώ. Το ποσό αυτό κατά πιθανότητα θα καλύψει όλο το δίμηνο. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο από τον υπουργό αν δοθούν 800 ευρώ για όλο το δίμηνο ή 800 ευρώ ανά 1,5 μήνα, όπως το Μάρτιο και τον Απρίλιο.

- Επιδότηση των εργαζομένων που θα αναγκαστούν να δουλεύουν λιγότερες ώρες (εκ περιτροπής) για το μέρος του μισθού που χάνουν, με χρήση και πόρων από το πρόγραμμα της ΕΕ SURE.