A- A+
ΥΠΕΚΑ: Στη Βουλή παρουσίαση με τις βασικές αρχές του νέου πλαισίου ρύθμισης αυθαιρέτων
Στη Βουλή παρουσιάζεται την Τετάρτη το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με το οποίο θα δίνονται νέες δυνατότητες για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Τις βασικές αρχές και τους στόχους για την αντιμετώπιση του ζητήματος θα παρουσιάσει στους βουλευτές ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.

Βούληση του υπουργού Αναπληρωτή και της κυβέρνησης είναι η σύνθεση των απόψεων, στην κατεύθυνση μίας ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος των αυθαιρέτων.

Το βασικό πλαίσιο

Βασικές κατευθύνσεις του πλαισίου που παρουσιάζεται είναι:

- Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων σε ένα ενιαίο κείμενο

- Η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών και η ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε παράβασης, ώστε να αποκατασταθούν οι ανισότητες και να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου

- Η θεσμική θωράκιση και ενίσχυση της νομικής «κόκκινης γραμμής» για την ύπαρξη αυθαιρέτων, με στόχο την κατοχύρωση του χρονικού σημείου ύστερα από το οποίο δεν θα γίνει, επ’ ουδενί, δεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία.

- Η καταγραφή των αυθαιρέτων, με παροχή διευκολύνσεων στους πολίτες, ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί και να υπολογισθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με τρόπο ανταποδοτικό και όχι εισπρακτικό

- Η όσο το δυνατόν καλύτερη νομική θωράκιση των διαμορφούμενων διατάξεων

Προϋπόθεση ένταξης

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική προϋπόθεση για την πλήρη νομιμοποίηση ενός αυθαιρέτου είναι η ύπαρξη οικοδομικής άδειας και η εναρμόνιση με τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή όπου αυτό βρίσκεται, ειδικότερα δε η τήρηση του συντελεστή δόμησης και του συντελεστή όγκου.

Αυτό σημαίνει πως ένα αυθαίρετο μπορεί να νομιμοποιηθεί στο μέτρο που καλύπτει τους προαναφερθέντες όρους.

Σε αντίθετη περίπτωση θα ενταχθεί σε κατηγορία, καθώς οι σχεδιασμοί του ΥΠΕΚΑ προβλέπουν την κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων και την αντιμετώπισή τους από την πολιτεία ανάλογα με τη βαρύτητά τους.

Ως τελικό χρονικό όριο για να υπαχθεί ένα αυθαίρετο στην οριστική νομιμοποίηση είναι να έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός του μέχρι την 28η Ιουλίου 2011, ημερομηνία που προβλέπεται από τον Νόμο 4014/ 2011 περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

Οι ευνοημένοι

Οι ημιυπαίθριοι όπως και οι υπόλοιποι χώροι -πιλοτές, πατάρια, αποθήκες κ.λπ.-, που βρίσκονται μέσα στον κτιριακό όγκο ενός ακινήτου που διαθέτει οικοδομική άδεια και οι οποίοι μετατράπηκαν παράνομα σε χώρους κύριας χρήσης, βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για νομιμοποίηση.

Το ίδιο ισχύει για ακίνητα τα οποία παραβίασαν την οικοδομική άδεια σε ό,τι αφορά τη διάταξη των εσωτερικών χώρων.

Τα αυθαίρετα χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια βρίσκονται στη δυσμενέστερη θέση και μάλλον θα παραμείνουν σε καθεστώς τακτοποίησης για τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει προτείνει να μην υπάρξει άλλη παράταση προθεσμιών για αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια.

Υπέρβαση αδείας

Για τα αυθαίρετα που παρουσιάζουν υπέρβαση της οικοδομικής άδειας της τάξης των 50-70 τετραγωνικών μέτρων, προτείνει μία οριστική ρύθμιση στο πλαίσιο της ταυτότητας κτιρίου, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της τακτοποίησης (γύρω στο 75%) είναι αυθαίρετα με οικοδομική άδεια και αυθαίρετα εντός σχεδίου (67%).

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα δόθηκε παράταση για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων μέχρι το τέλος του προσεχούς Μαΐου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατάθηκε και η προθεσμία για την καταβολή της δόσης για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.