A- A+
Ειδική μέριμνα με διευρυμένα όρια προστασίας για στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο
Εκτός από τη βασική ρύθμιση για τα ενυπόθηκα δάνεια, εξετάζεται να υπάρχουν διευρυμένα κριτήρια ένταξης στο καθεστώς προστασίας των κατοικιών που χρηματοδοτήθηκαν με στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Ο λόγος είναι ότι λόγω της ανατίμησης του φράγκου έναντι του ευρώ, είναι πολύ πιθανό ακόμη και δανειολήπτες που πλήρωσαν μεγάλο μέρος της αρχικής τους οφειλής, να μην πιάνουν το όριο των 130.000 ευρώ ως προς το σημερινό υπόλοιπο του δανείου.

Παράδειγμα

Κι αυτό διότι η άνοδος του φράγκου, αύξησε και το υπόλοιπό τους σε όρους ευρώ. Για παράδειγμα, πολλοί έλαβαν το δάνειό τους με την ισοτιμία στο 1,60 και σήμερα βρίσκεται κάτω από το 1,10.

Δηλαδή το υπόλοιπό τους είναι αυξημένο λόγω της ισοτιμίας ακόμη και κατά 30%.

Πχ. αν κάποιος έλαβε πριν 10 χρόνια δάνειο 200.000 ευρώ και έχει μέχρι σήμερα πληρώσει 100.000 ευρώ, κανονικά θα έπρεπε να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Ωστόσο, με την ανατίμηση του φράγκου, το υπόλοιπό του σε όρους ευρώ μπορεί να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ, που είναι το όριο ένταξης στη ρύθμιση.

Ειδική ρύθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να μην υπάρξουν αδικίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, τα όρια ένταξης στη ρύθμιση να είναι υψηλότερα.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα μείνουν εκτός των ευνοϊκών διατάξεων δανειολήπτες που λόγω των συναλλαγματικών διακυμάνσεων ξεπερνούν τα προβλεπμέμενα όρια.

Επιπλέον, συζητήθηκε το κούρεμα σε αυτά τα δάνεια να είναι μεγαλύτερο. Οι οριστικές αποφάσεις πάντως δεν έχουν ακόμη ληφθεί.