A- A+
Οι ρυθμίσεις με χαμηλότερα επιτόκια ρίχνουν το κόστος δανεισμού ιδιωτών - επιχειρήσεων
Μείωση σημείωσαν το Μάρτιο τα μέσα επιτόκια στα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες, εξέλιξη που συνδέεται με τις ελκυστικές ρυθμίσεις προβληματικών χορηγήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών μειώθηκε το Μάρτιο κατά 5 μονάδες βάσης στο 4,40%, καθώς καταγράφηκαν προς τα κάτω αναπροσαρμογές στο κόστος δανεισμού υφιστάμενων πελατών.

Την ίδια στιγμή, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τα μειωμένα επιτόκια που εφαρμόζονται στις ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο να υποχωρήσει η δόση σε βιώσιμα για τον δανειολήπτη επίπεδα.

Επιθετικότερες είναι οι ρυθμίσεις που προτιμώνται στην επιχειρηματική πίστη, από την οποία άλλωστε προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των επισφαλειών των τραπεζών.

Η πτώση στα επιτόκια

Ως αποτέλεσμα, το μέσο επιτόκιο του συνόλου των επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 8 μονάδες και διαμορφώθηκε στο 3,83%.

Την ίδια περίοδο το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των επαγγελματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,99%.

Οριακή μείωση της τάξης της 1 μονάδας σημείωσε το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών, το οποίο διαμορφώθηκε σε 2,38%.

Οι καταθέσεις

Από την άλλη πλευρά, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο 0,32%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη διαμορφώθηκε στο 0,67% από 0,69% τον προηγούμενο μήνα.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από επιχειρήσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,83%.

Τα νέα δάνεια

Τέλος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,47%.

Συγκεκριμένα:

- Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,76%.

- Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,54%.

- Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 98 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,58%.

- Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,59%.

- Το μέσο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια μειώθηκε στο 7,25% από 7,28% τον προηγούμενο μήνα.

- Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,12%.

- Το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,38%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ κατά 3 μονάδες βάσης στο 4,82% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,04%.