A- A+
Η πτώση στις αγορές πλήττει τα αμοιβαία κεφάλαια
Νέα πτώση σημείωσαν στο γ΄ τρίμηνο του 2011 τα υπό διαχείριση κεφάλαια των αμοιβαίων κεφαλαίων, λόγω της αρνητικής συγκυρίας στις αγορές, διαμορφούμενα στα 9,62 δισ. ευρώ.

Κυρίαρχη αιτία της περαιτέρω απομείωσης των υπό διαχείριση κεφαλαίων συνιστά η έντονα αρνητική πορεία των αγορών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό και η επακόλουθη σημαντική πτώση τιμών των αξιών.

Όπως σχολίασε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Αρ. Ξενόφος «στο δυσμενές περιβάλλον που βιώνουμε πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ότι η ποικιλία στις επιλογές και η ποιότητα στο αποτέλεσμα, που οι Θεσμικοί φορείς διαχείρισης περιουσίας με συνέπεια προσφέρουν, συνιστούν σοβαρές αντίρροπες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκροές από τα Αμοιβαία Κεφάλαια διεθνούς προσανατολισμού περιορίστηκαν σε πολλές επιμέρους κατηγορίες σε ποσοστό κάτω 1% του συνολικού ενεργητικού.

«Ενώ στην πλευρά των αποδόσεων, χαρακτηριστική είναι η ασφάλεια που παρείχαν στους μεριδιούχους των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που επενδύουν στην Ελλάδα, αφού σε μέσο επίπεδο, περιόρισαν στο ήμισυ περίπου τις απώλειες των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου και των μετοχών εταιρειών του FTSE/ASE 20» τόνισε σχετικά ο κ. Ξενόφος.

Αναλυτικότερα:

• Στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα € 5,9 δισ. έναντι € 7,1 δισ. τον Ιούνιο 2011.

Στο μέτωπο των αποδόσεων αυτές διαμορφώθηκαν αρνητικές για το σύνολο σχεδόν των επιμέρους κατηγοριών με υπεραποδόσεις ωστόσο έναντι των αντίστοιχων δεικτών αναφοράς. Χαρακτηριστική η περίπτωση των Μικτών και των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας όπου υπεραπόδωσαν με -21,42% και -37,98% αντίστοιχα έναντι απωλειών -50,4% του FTSE/ASE 20.

• Οι Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου έκλεισαν το τρίτο τρίμηνο του 2011 με υψηλό μεσοσταθμικό Discount -23%, συνολικό ενεργητικό €82,9 εκ. και μέση σταθμισμένη απόδοση από την αρχή του έτους -17,24% έναντι των μεγαλύτερων απωλειών -50,39% που παρουσίασε κατά το ίδιο διάστημα ο FTSE/ASE 20 και -43,53% του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χ.Α.

• Οι 4 Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας εκτιμούν ότι το τρίτο τρίμηνο του 2011 δεν θα έχει μεγάλες αποκλίσεις από το προηγούμενο τρίμηνο με το σύνολο των επενδύσεών τους σε ακίνητα να ξεπερνάει τα € 1.531 εκ.

• Τέλος, το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων (Asset Management) των 5 ΑΕΠΕΥ μελών της Ε.Θ.Ε. και των 14 ΑΕΔΑΚ Διευρυμένου Σκοπού, ανήλθαν με 30/09/2011 σε €2.056 εκ.