A- A+
Οι προϋποθέσεις για τη φορο-έκπτωση του 30% στους ιδιοκτήτες που θα δεχθούν μειώσεις ενοικίων

Φορο-ελαφρύνσεις ίσες με το 30% των απωλειών στο εισόδημά τους θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δεχθούν περικοπές στα ενοίκιά τους τουλάχιστον 30% και άνω.

Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, δίνοντας ένα κίνητρο στους εκμισθωτές να δεχθούν μειώσεις στα ενοίκια που εισπράττουν.

Μένει να διευκρινινιστεί ποιους κλάδους αφορά η διάταξη, ενώ για τις κατοικίες είναι σαφές ότι θα ισχύει η φοροαπαλλαγή, εφόσον ο μισθωτής είναι εργαζόμενος σε αναστολή εργασίας.

Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ενταχθεί ένα ακίνητο στο συγκεκριμένο ευνοϊκό καθεστώς.

Πρόκειται, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, για τις εξής:

1. Να υπάρξει συμφωνία μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή για μείωση του μισθώματος τουλάχιστον κατά 30%, για τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο 2020.

2. Να υποβληθεί η συμφωνία αυτή στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των στοιχείων μισθώσεων ακινήτων, και

3. Να καταβληθεί το υπόλοιπο μίσθωμα στον εκμισθωτή υποχρεωτικά εντός της συμφωνημένης προθεσμίας καταβολής του, και το πολύ εντός του μηνός τον οποίον αφορά.

Στο κόπλο και οι κατοικίες

Εκτός από τις παραπάνω επαγγελματικές μισθώσεις η προαιρετική μείωση τουλάχιστον του 30% του συνολικού μισθώματος θα μπορεί ακόμη να συμφωνηθεί:

Α. Για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος κλπ.  εργαζομένου στις ανωτέρω επιχειρήσεις, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας,

Β. Για τις συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου - εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας και

Γ. Για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας ναυτικών των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή, αρχής γενομένης από τον μήνα Οκτώβριο 2020.

Το όφελος για εκμισθωτές

Οι εκμισθωτές θα κερδίσουν από τις προαιρετικές μειώσεις που θα συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους τα εξής:

* Τη φορολογική επιστροφή του 30% της μείωσης ενοικίου μέσω αυτόματου συμψηφισμού με επερχόμενες φορολογικές υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κλπ.) και

* Θα φορολογηθούν επί των πραγματικών ενοικίων που εισέπραξαν

* Για πρώτη φορά, την εξάρτηση της μείωσης του ενοικίου από την προυπόθεση της έγκαιρης καταβολής του οφειλομένου μισθώματος, κάτι που επίσης υπήρξε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ