A- A+
Η online διαδικασία για να απαλλαγούν οι πυρόπληκτοι από τον εφετινό ΕΝΦΙΑ

Μέσω online πλατφόρμας θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις εφετινές πυρκαγιές να υποβάλλουν αίτηση για την απαλλαγή από τον εφετινό ΕΝΦΙΑ.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του gov και συγκεκριμένα στη διεύθυνση arogi.gov.gr.

Κατά την υποβολή της αίτησης, εμφανίζονται τα ακίνητα των ιδιοκτητών που, σύμφωνα με τη δήλωση Ε9 τους, βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Τι δηλώνεται

Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες δηλώνουν, ανά ακίνητο, την έκταση των ζημιών και τη χρήση του (ιδιόχρηση, μίσθωση κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, ανάλογα με την έκταση των ζημιών που δηλώνεται ότι υπέστησαν, τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει το IBAN του λογαριασμού τους στην ΑΑΔΕ.

Ο χρόνος της απαλλαγής

Σημασία παίζει και ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας, δεδομένου ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν την Τετάρτη 22/9.

Η καταληκτική ημερομηνία για τις σχετικές αιτήσεις είναι η 15η Οκτωβρίου. Όσοι δεν προλάβουν θα πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΟΥ τους.

Σύμφωνα με το υτπουργείο Οικονομικών, από το χρόνο υποβολής της αίτησης θα εξαρτηθεί και το πότε θα αφαιρεθεί από τα εκκαθαριστικά ο φετινός φόρος.

Συγκεκριμένα:

- Αιτήσεις ως 21/9

Τα ακίνητα θα απαλλαγούν κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2021, εξ αρχής, εφόσον φυσικά πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

- Αιτήσεις από 21/9 έως 15/10

Η αρχική εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ με την απαλλαγή των ακινήτων αυτών, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021.

-  Ιδιοκτήτες ακίνητων Δυτικής Αττικής και Κορινθίας

Όσοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, τους έχει ταυτοποιήσει η ΑΑΔΕ με βάση τα σχετικά στοιχεία από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου στις περιοχές αυτές τυχόν δεν δει στο εκκαθαριστικό του την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.