A- A+
Η νέα μόδα για συστηματική αποταμίευση με υψηλές αποδόσεις - Οι προτάσεις 3 τραπεζών

Με τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στο ναδίρ, οι τράπεζες στρέφουν τους αποταμιευτές σε νέες πιο σύγχρονες μορφές τοποθετήσεων για τη διεκδίκηση μίας υψηλότερης απόδοσης.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η επίτευξη μίας απόδοσης πάνω από το 0,50% σε ετησιοποιημένη βάση, προϋποθέτει την ανάληψη ρίσκου. Όχι κατ΄ ανάγκη μεγάλου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες, ειδικά για πελάτες με πολύ χαμηλά διαθέσιμα, κάτω των 10.000 ευρώ, προωθούν προϊόντα τακτικών καταβολών.

Με τον τρόπο αυτό οι καταθέτες έχουν την ευχέρεια να τοποθετήσουν ένα μικρό ποσό κάθε μήνα, πχ. 50 ευρώ σε επενδυτικό προϊόν, στοχεύοντας στο σταδιακό χτίσιμο ενός κεφαλαίου που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

Το πλεονέκτημα των τακτικών καταβολών

Έτσι, οι πελάτες, χωρίς τον κίνδυνο εκτροχιασμού του οικογενειακού τους προϋπολογισμού, εξασφαλίζουν επαγγελματική διαχείριση των χρημάτων τους, προσδοκώντας σε μία υψηλότερη απόδοση.

Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση των τακτικών καταβολών τους σε αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία μπορούν να επενδύουν οπουδήποτε, ανάλογα με τον κίνδυνο που ο καθένας θέλει να αναλάβει.

Όσο πιο μεγάλο το ρίσκο, τόσο υψηλότερη και η προσδοκώμενη απόδοση.

Αναμφίβολα πάντως, το γεγονός ότι η επένδυση γίνεται σταδιακά, με τακτικές καταβολές, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο επενδυτικός κίνδυνος, καθώς οι τοποθετήσεις γίνονται σε διαφορετικά επίπεδα τιμών της αγοράς.


Οι προτάσεις τριών τραπεζών

Σήμερα στην αγορά, τρεις συστημικοί όμιλοι διαθέτουν προγράμματα τακτικών καταβολών. Πρόκειται για τα εξής:

Alpha Bank - Πλάνο Ανάπτυξης Κεφαλαίου

Η τράπεζα προσφέρει το προϊόν «Alpha Δημιουργώ», το οποίο αποτελεί ένα σύγχρονο πρόγραμμα που επενδύει έξυπνα και τακτικά τα χρήματά σας σε Alpha Αμοιβαία Κεφάλαια και μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα, εφόσον το επιθυμείτε, στις μεταβαλλόμενες ανάγκες σας.

Το πρόγραμμα ενεργοποιείται με μία μόνο κίνηση, μέσω πάγιας εντολής από το λογαριασμό καταθέσεώς σας στην Alpha Bank.

Το ποσό της τακτικής σας συμμετοχής μπορεί να ξεκινά από τα 50 ευρώ το μήνα.

Στόχος του προγράμματος είναι η επίτευξη υψηλών αποδόσεων, καθώς έχετε πρόσβαση στην ελληνική και στις διεθνείς αγορές και συμμετοχή στις αποδόσεις τους.

Παράλληλα, μειώνετε τον επενδυτικό κίνδυνο μέσω των τακτικών συμμετοχών σε διαφορετικά επίπεδα τιμών της αγοράς και επιτυγχάνετε μακροχρόνια πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις.

Για παράδειγμα, με καταβολή 100 ευρώ το μήνα, μπορείτε να δημιουργήσετε το εξής κεφάλαιο σε βάθος έως 25 ετών:


Eurobank - Masterplan

 Με το επενδυτικό αποταμιευτικό πρόγραμμα Masterplan χτίζετε σταδιακά το κεφάλαιό σας, επενδύοντας σε αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζεται η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Επιλέγετε το ποσό της επένδυσης, που μπορεί να ξεκινά από τα 60 ευρώ και κάθε πότε θέλετε να καταβάλλεται. Δεν επιβαρύνεστε με προμήθεια συμμετοχής και εξαγοράς.

Με το Masterplan δημιουργείτε το κεφάλαιό σας σταδιακά. Επενδύετε σε αμοιβαία κεφάλαια GF και (LF), σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Δημιουργείτε το επενδυτικό κεφάλαιό σας σταδιακά, επενδύοντας σε αμοιβαία κεφάλαια. Συγκεντρώνετε ένα εφάπαξ ποσό για τα χρόνια της σύνταξης, τις σπουδές των παιδιών σας ή άλλες μελλοντικές ανάγκες σας.

Συγκεκριμένα, επιλέγετε τα αμοιβαία κεφάλαια που ταιριάζουν στο προφίλ σας. Ορίζετε το ποσό που θέλετε να επενδύετε και κάθε πότε να καταβάλλεται.

Το επενδυτικό αποταμιευτικό πρόγραμμα Masterplan προσαρμόζεται στις ανάγκες σας. Επιλέγετε:

  • Το ποσό που θέλετε να επενδύετε.
  • Εάν θα καταβάλλεται κάθε 1, 2 ή 3 μήνες και σε ποια ημερομηνία.
  • Την ημερομηνία έναρξης και λήξης της επένδυσής σας.
  • Τα αμοιβαία κεφάλαια που ταιριάζουν στο επενδυτικό προφίλ σας.

Για την καταβολή του ποσού που επενδύετε κάθε φορά ορίζετε πάγια εντολή στον λογαριασμό σας.


Τράπεζα Πειραιώς - Στόχοι Ζωής

Οι «Στόχοι Ζωής» αποτελούν μια ελκυστική επιλογή για εσάς που επιθυμείτε να διαμορφώσετε σταδιακά ένα χαρτοφυλάκιο Αμοιβαίων Κεφαλαίων, επενδύοντας συστηματικά και με πειθαρχημένο τρόπο ένα χαμηλό ποσό συμμετοχής (πχ. από €20/μήνα).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αποταμιευτικό μέσω της συγκέντρωσης κεφαλαίου και επένδυσης σε Αμοιβαία Κεφάλαια που διαχειρίζεται η Πειραιώς Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., μέσω πάγιας εντολής αυτόματης χρέωσης οποιοδήποτε καταθετικού λογαριασμού επιλέξετε.

Χωρίς να δεσμεύετε το κεφάλαιό σας, έχετε πρόσβαση στην Ελληνική και στις Διεθνείς αγορές, ενώ παράλληλα εξομαλύνετε τις διακυμάνσεις που αυτές παρουσιάζουν αφού:

- αγοράζετε μερίδια σε ανταγωνιστικές τιμές.
- βελτιστοποιείτε τη μέση τιμή απόκτησης των μεριδίων, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την προοπτική θετικών αποδόσεων.

Το προϊόν απευθύνεται σε όσους στοχεύουν στη συγκέντρωση αξιόλογου κεφαλαίου μέσο-μακροπρόθεσμα, καταθέτοντας ένα μικρό ποσό περιοδικά.

Πέραν του Αμοιβαίου Κεφαλαίου, μπορείτε να επιλέξετε:

- Την περιοδικότητα της τακτικής καταβολής [1, 3 ή 6 μήνες]

- Το ποσό της περιοδικής καταβολής με ελάχιστά ποσά ανά συχνότητα €20 [1 μήνας] - €50 [3 μήνες] - €100 [6 μήνες]

- Την ημερομηνία της τακτικής καταβολής