A- A+
Οι λόγοι που θα μπορούσαν να απογειώσουν ξανά μετοχές και ομόλογα - Τι θα συμβεί αν...

Κατά τη διάρκεια του 2022, ομόλογα και μετοχές σημειώνουν ταυτόχρονες απώλειες, προκαλώντας ζημιές τόσο σε συντηρητικά, όσο και πιο επιθετικά χαρτοφυλάκια.

Μάλιστα, τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια τα οποία βασίζονται αποκλειστικά σε ομόλογα, σημειώνουν σε αρκετές περιπτώσεις, μεγαλύτερες απώλειες από τα επιθετικότερα, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείρισή τους και στη διαφοροποίησή τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, καθώς οδηγούν τις εξελίξεις διαθέτοντας γρηγορότερα αντανακλαστικά.

Τι θα μπορούσε να συμβεί αν...

Σύμφωνα με τον Χρήστο Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager της XSpot Wealth, παρά το δυσμενές κλίμα που επικρατεί στις αγορές μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, οι τάσεις θα μπορούσαν να ανιστραφούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε αναλύσή του, τι θα μπορούσε να συμβεί, εφόσον:

1. Τελικά η αμερικανική οικονομία καταφέρει να μη μπει σε μια μεγάλη και περιπετειώδη ύφεση;

2. Ο πληθωρισμός κορυφώσει και επιτρέψει στη Fed να γίνει λιγότερο επιθετική;

3. Τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινωθούν και η Fed αναγκαστεί να αλλάξει και πάλι στάση, όπως μαρτυρούν τα futures για τις μελλοντικές κινήσεις στα επιτόκια;

4. Τα εταιρικά κέρδη δεν επιδεινωθούν σημαντικά;



5. Οι μεγάλες εταιρίες κάνουν την έκπληξη και αποδειχθούν ανθεκτικές στην τρέχουσα συγκυρία;

6. Αν το γεωπολιτικό ρίσκο με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας λάβει μια απρόσμενα θετική τροπή;

7. Αν τελικά ανακοινωθεί επίσημα μια ύφεση και οι αγορές ξεκινήσουν ράλι;

8. Αν τα hedge funds που είναι υπο-επενδεδυμένα επιστρέψουν επιθετικά σε αγορές για να καλύψουν το κενό που υπάρχει στο allocation;

ADVERTISEMENT

Οι εκτιμήσεις για το 2022

«Θεωρούμε αρκετά πιθανό ότι και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα έχει υψηλές διακυμάνσεις, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εξάντλησης των ρευστοποιήσεων» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.

Σύμφωνα με τον κ. Αλωνιστιώτη, το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχουν μεγάλοι πωλητές και ότι το ρίσκο για liquidations από μοχλευμένους επενδυτές είναι σημαντικά μειωμένο, αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας για το μέλλον.

Όπως λέει, δεν αγνοούμε ότι η διαχείριση κεφαλαίων είναι μια συνεχής και δυναμική διαδικασία, όπως δεν αγνοούμε ότι κανένας δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον.

Ωστόσο, εκτιμά ότι στα τρέχοντα επίπεδα, με τους δείκτες να έχουν καταγράψει σημαντικές απώλειες, «οι συνθήκες κρίνονται αποδεκτές ώστε οι επενδυτές να ξεκινήσουν να μοιράζουν τη ρευστότητά τους προς επιλεκτικές τοποθετήσεις και μάλιστα προς επιθετικότερα χαρτοφυλάκια».