A- A+
Οι κεντρικές τράπεζες ρίχνουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων
Ελπίδα για μειώσεις στις δόσεις των στεγαστικών δανείων δίνουν οι κεντρικές τράπεζες Ευρωζώνης και Ελβετίας. Η πρώτη οδεύει προς μείωση επιτοκίων, ενώ η δεύτερη έβαλε φρένο στην άνοδο του φράγκου.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς ΕΔΩ
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της ευρωτράπεζας για το Σεπτέμβριο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ευρω-επιτοκίου τους επόμενους μήνες για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι της οικονομίας.

Με τον τρόπο αυτό μπαίνει «φρένο» στις αυξήσεις των μηνιαίων δόσεων όσων αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς μετά από δύο αυξήσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ, που το έφεραν στο 1,50% από 1% προηγουμένως, θα κινηθεί κατά πάσα πιθανότητα εκ νέου πτωτικά.

Πτώση των δόσεων

Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις αυτές, θα καταγραφεί μείωση στις δόσεις των στεγαστικών δανείων που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ ή με ένα εκ των διατραπεζικών επιτοκίων euribor.

Για παράδειγμα, σε ένα 20ετές στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με τελικό επιτόκιο 3,50% (euribor 3 μηνών + περιθώριο 0,90%), η μηνιαία δόση φτάνει στα 580 ευρώ.

Μία πτώση στα επιτόκια κατά 0,50% φέρνει τη μηνιαία δόση στα 555 ευρώ, δηλαδή 25 ευρώ χαμηλότερα.

Ανάσα για τα δάνεια σε φράγκο

Από την άλλη, βαθιά ανάσα πήραν όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, καθώς η ανατίμησή του έναντι του ευρώ ήταν ανεξέλεγκτη, οδηγώντας σε υψηλότετα επίπεδα τόσο τις μηνιαίες δόσεις, όσο και το ανεξόφλητο κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, η νομισματική αρχή της Ελβετίας όρισε ανώτατο όριο για την ισοτιμία ευρώ – φράγκου στο 1,20, ώστε να ανακόψει την ανατιμητική της πορεία, που θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της.

Αμέσως η ισοτιμία του δύο νομισμάτων βρέθηκε σε αυτά τα επίπεδα, κάτω από τα οποία δεν μπορεί πλέον να υποχωρήσει.

Το γεγονός αυτό ευνοεί όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, καθώς μπαίνει πλαφόν στο μέγιστο ύψος της μηνιαίας δόσης που πληρώνουν σε ευρώ, λόγω των συναλλαγματικών διακυμάνσεων.

Νέα πτώση των δόσεων

Επιπλέον, η αποφασιστικότητα που δείχνει η Τράπεζα της Ελβετίας για τη συγκράτηση της ανατιμητικής πορείας του νομίσματός της εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την περεταίρω υποτίμησή του, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις δόσεις των σχετικών δανείων.

Υπάρχουν περιπτώσεις στεγαστικών δανείων, η δόση των οποίων αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο έως και 15%, ενώ ανάλογη αύξηση κατέγραψε σε αυτά τα δάνεια και το ύψος του ανεξόφλητου κεφαλαίου.

Για παράδειγμα έναν υπόλοιπο της τάξης των 125.000 φράγκων στην αρχή του χρόνου άξιζε 100.000 ευρώ, ενώ στο ιστορικό χαμηλό του ευρώ έφτασε να κινείται σε επίπεδα της τάξης των 115.000 ευρώ.

Μηδενικά επιτόκια

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιτόκια του ελβετικού νομίσματος παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά και σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Ως εκ τούτου, οι δανειολήπτες μπορεί να χάνουν από την υποτίμηση του ευρώ, ωστόσο κερδίζουν από τα πολύ χαμηλά επιτόκια του φράγκου, τα οποία μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Τράπεζας της Ελβετίας κινούνται κοντά στο 0%.

Δηλαδή το τελικό επιτόκιο μετά βίας μπορεί να ξεπερνά στην περίπτωση του ελβετικού φράγκου το 3,50%, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά τα οποία ξεπερνούν στις περισσότερες περιπτώσεις το 4% - 4,5%.