A- A+
Θα πληρώσουν οι καταθέτες το ...μάρμαρο της επιβράβευσης στα στεγαστικά δάνεια;

Μπορεί το τελευταίο δίμηνο οι διατραπεζικοί δείκτες euribor να έχουν αυξηθεί κατά 50-60 μ.β., οι τράπεζες ωστόσο δεν έχουν αναπροσαρμόσει τα προθεσμιακά επιτόκια.

Κι αυτό παρ΄ ότι τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ προχώρησε σε μία ακόμη αύξηση του βασικού της επιτοκίου, κατά 0,50% αυτή τη φορά, στα επίπεδα του 3,50%.

Ακολουθεί δε σε 15 ημέρες περίπου η νέα συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωτράπεζας, η οποία με βάση τις περισσότερες εκτιμήσεις θα προχωρήσει σε νέα αύξησή του κατά 25 μονάδες βάσεις.

Η στάση αναμονής

Οι ελληνικές τράπεζες μετά τον τελευταίο, μεγάλο είναι η αλήθεια, κύκλο αναπροσαρμογών πριν από περίπου δύο μήνες, δεν έχουν μεταβάλλει τα επιτόκιά τους στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Αρχικώς, μετά την αναπροσαρμογή του ευρω-επιτοκίου στις 22/3, οι διοικήσεις τους τηρούσαν στάση αναμονής για να δουν πως θα κινηθούν οι δείκτες euribor.

Υπενθυμίζεται πως στο δεύτερο μισό του περασμένου μήνα τα ευρωπαϊκά διατραπεζικά επιτόκια είχαν υποχωρήσει σε συνέχεια της κατάρρευσης αμερικανικών τραπεζών και της αναστάτωσης που προκλήθηκε στις αγορές.

Ήταν η περίοδος που οι επενδυτές πόνταραν στο σενάριο οι κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, λόγω των αναδυόμενων χρηματοπιστωτικών κινδύνων.

Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται ότι οι παρενέργειες από αυτές τις εξελίξεις είναι ελεγχόμενες. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

Αυτό δείχνει και η πορεία πχ. του euribor 3 μηνών που από το 2,65% στα μέσα Μαρτίου έχει πλέον ξεπεράσει το 3,2%.

ADVERTISEMENT

Οι επόμενες κινήσεις

Θα περίμενε κανείς ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρούσαν σε περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, λόγω αυτής της ανοδικής κίνησης.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί έως τώρα. Είναι πιθανό εάν η ΕΚΤ αυξήσει τον ερχόμενο μήνα το επιτόκιό της να υπάρξουν κάποιες αναπροσαρμογές.

Οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν στη βάση της εκτέλεσης των επιχειρησιακών σχεδιασμών των τραπεζών, οι οποίοι εξαρτώνται από τις προβλέψεις τους για τα έσοδα και τα έξοδα από τόκους.

Μετά την ενεργοποίηση λοιπόν προγραμμάτων επιβράβευσης στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου με διάρκεια ισχύος τους 12 μήνες, οι τράπεζες θα χάσουν σε τόκους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επιχειρήσουν να περιορίσουν τη χασούρα μέσω της συγκράτησης των τόκων που πληρώνουν στους καταθέτες.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό οι αυξήσεις από εδώ και στο εξής στους λογαριασμούς προθεσμίας να είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Δηλαδή οι καταθέτες θα πληρώσουν το μάρμαρο της θέσπισης πλαφόν στα κυμανόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

ADVERTISEMENT

Οι διαθέσιμες λύσεις

Λόγω της ρευστότητας της κατάστασης είναι αναμφίβολο ότι οι καταθέτες βρίσκονται σε δίλημμα.

Να κλειδώσουν τα χρήματά τους σε μία προθεσμιακή κατάθεση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια ή να επιλέξουν πιο βραχυπρόθεσμα προγράμματα;

Μία μεσοβέζικη λύση αποτελούν τα προϊόντα που δίνουν τη δυνατότητα πρόωρης διακοπής χωρίς ποινή κάθε μήνα ή τρίμηνο, μαζί με την καταβολή των τόκων.

Έτσι, εάν οι τράπεζες προχωρήσουν σε αύξηση των αποδόσεών τους το επόμενο διάστημα, ο καταθέτης θα μπορεί ανέξοδα και αφού έχει εισπράξει τους δεδουλευμένους τόκους, να μεταφέρει τα χρήματά του σε άλλο πρόγραμμα με ευνοϊκότερους όρους.

Σύγκριση προϊόντων στο Moneyonline

Μέσω του εργαλείου σύγκρισης προϊόντων του Moneyonline έχετε τη δυνατότητα να συγκρίνετε όλα τα προγράμματα της αγοράς για τη διάρκεια που θα επιλέξετε.

Συγκεκριμένα, στα αποτελέσματα αναζήτησης εμφανίζονται και τα προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας, τα οποία ωστόσο σπάνε χωρίς κόστος την ημέρα καταβολής των τόκων.

Έτσι, έχετε την πλήρη εικόνα της αγοράς.