A- A+
Η ενεργειακή κρίση χτυπά τις καταθέσεις - Απώλειες άνω των 3 δισ. ευρώ σε 2 μήνες

Σημαντική επίδραση στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, που τρώει τις αποταμιεύσεις τους. Απώλειες άνω των 3 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2022.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενδεικτικά του πλήγματος που έχουν δεχθεί τα εισοδήματα των νοικοκυριών, καθώς και ο τζίρος των επιχειρήσεων.

Η πτώση των σχετικών μεγεθών αποδίδεται στην άνοδο των ενεργειακών τιμών και του πληθωρισμού, που επηρεάζει και τα αγαθά πρώτης ανάγκης και δημιουργεί ψυχολογική αρρυθμία στους καταναλωτές.

Τα στοιχεία του 2022

Ο Φεβρουάριος ήταν ο δεύτερος συνεχής πτωτικός μήνας για την καταθετική βάση. Την υπό εξέταση περίοδο, τα υπόλοιπα των εγχώριων νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, υποχώρησαν κατά 240 εκατ. ευρώ.

Από τη μία πλευρά τα νοικοκυριά ανέστειλαν καταναλωτικές δαπάνες, με αποτέλεσμα οι αποταμιεύσεις τους να αυξηθούν κατά 96 εκατ. ευρώ και από την άλλη οι επιχειρήσεις είδαν τα ταμεία τους να μειώνονται κατά 334 εκατ. ευρώ.

Έτσι, από την αρχή του χρόνου η υποχώρηση των υπολοίπων νοικοκυριών και μη χρηματιπιστωτικών επιχειρήσεων έφτασε τα 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ αφορούν καθαρές εκροές επιχειρήσεων και τα 470 εκατ. ευρώ φυσικά πρόσωπα.

Μικρότερες εκροές στις προθεσμιακές

Κατά τα άλλα, παρ΄ ότι οι αναλήψεις κεφαλαίων από προθεσμιακές καταθέσεις υποχώρησαν, ο ρυθμός της πτώσης τους επιβραδύνθηκε το Φεβρουάριο, ανερχόμενος στα -458 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη μικρότερη μηνιαία υποχώρηση που καταγράφεται τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν αποκλειστικά τα εγχώρια νοικοκυριά, από τον Αύγουστο του 2019, όταν καταγράφηκε ιστορικό υψηλό μετά την επιβολή των capital controls, η μείωση των σχετικών μεγεθών ξεπερνά τα 18,8 δισ. ευρώ.