A- A+
Οι Έλληνες αγοράζουν ΙΧ γιατί δεν μπορούν να αποκτήσουν σπίτι - Άνοδος 28,1% στο 5μηνο
Αυξημένες κατά 28,1% ήταν οι νέες εγγραφές επιβατικών ΙΧ τους πρώτους πέντε μήνες του 2015, καθώς κυκλοφόρησαν 44.014 νέα οχήματα, 10.000 περίπου περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια περίοδο αυξήθηκε σημαντικά ο κύκλος εργασιών στον κλάδο των αυτοκινήτων κατά 15,3% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο 2015, έναντι 15,1% αύξηση στο πρώτο τρίμηνο 2014 (εποχικά διορθωμένα στοιχεία).

Προτίμηση σε μεταχειρισμένα

Εξακολουθεί, όμως, η αύξηση των πωλήσεων μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκίνητων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ποσοστιαία αναλογία τους ως προς το σύνολο των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 22,5% επί των συνολικών νέων εγγραφών στο πρώτο πεντάμηνο του 2015, έναντι 9,9% που αναλογούσαν στο πεντάμηνο του 2014.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η συνεχής άνοδος του αριθμού των επιβατικών αυτοκίνητων ιδιωτικής χρήσης, οφείλεται εν πολλοίς και στη ζήτηση από τις εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων προκειμένου να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη τουριστική κίνηση του 2015.

ΙΧ αντί σπίτι

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι οι αυξητικές τάσεις είναι αποτέλεσμα και της στροφής από μεσαίους κυρίως εισοδηματίες σε αγορές αυτοκινήτων, λόγω ματαιώσεως σχεδίων αποκτήσεως κατοικίας.

Η βελτίωση των μεγεθών στην αγορά του ΙΧ αυτοκινήτου αποτυπώνεται στον σχετικό δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών (ΙΟΒΕ), αφού ο μέσος δείκτης οικονομικού κλίματος διατηρείται ακριβώς στο υψηλό επίπεδο του πενταμήνου του 2014 (106,2 μονάδες).

Το ισοζύγιο, πάντως, των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων του κλάδου για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου υποχώρησε τον Μάιο 2015 στις +5 μονάδες από +16 τον προηγούμενο μήνα.