A- A+
Η εκτίμηση της Alpha Bank για την πρόταση του ΔΝΤ για «κούρεμα» των καταθέσεων
Για παρερμηνεία της πρότασης του ΔΝΤ για «κούρεμα» των καταθέσεων κατά 10% προς μείωση του δημοσίου χρέους προβληματικών χωρών, κάνει λόγο η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

«Η σύγχυση και η αυξημένη αβερτοσύνη ερμηνείας των χρησμών του ΔΝΤ στην Ελλάδα, έφτασαν σε κορυφαία επίπεδα όταν ανακαλύφθηκε κάποια πρόταση οικονομολόγων του ΔΝΤ» σημειώνει η Alpha Bank.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της, η πρόταση του στηριζόταν στην άποψη ότι η κρίση δημοσιονομικών ελλειμμάτων και χρέους που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, και να επανέλθουν τα ελλείμματα και το χρέος στα επίπεδα του 2007, με ένα φόρο στην περιουσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Δεν αφορά την Ελλάδα

«Το θέμα αυτό αφορά ασφαλώς αποκλειστικά πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν έχει καμιά έννοια για την Ελλάδα, όπου ο πλούτος και τα εισοδήματα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών έχουν πολλαπλώς φορολογηθεί τα τελευταία χρόνια» υπογραμμίζει η Alpha Bank.

Και προσθέτει ότι στη χώρα μας τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν ήδη γίνει πλεονάσματα, το δημόσιο χρέος έχει ήδη μειωθεί δραστικά όσον αφορά τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του και οι τράπεζες έχουν ήδη πλήρως αναπληρώσει τα ίδια κεφάλαιά τους.

«Παρόλα αυτά, ακόμη και η ανωτέρω πρόταση του ΔΝΤ παρερμηνεύτηκε ότι στην ουσία αναφερόταν σε κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων» καταλήγουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Χαλούν το κλίμα

Κατά την Alpha Bank, τις τελευταίες ημέρες διακινούνται παντελώς αστήρικτα σενάρια που συμποσούνται στα ακόλουθα:

α) Επίκειται νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημοσίου χρέους.

β) Επίκειται επίσης «κούρεμα» και των καταθέσεων, πιθανότατα κατά 10%.

γ) Για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής όπως έχει σχεδιαστεί απατούνται νέα μέτρα ύψους € 6,4 δις στην περίοδο 2014-2016.

«Όλα αυτά προκύπτουν από την ερμηνεία αποσπασμάτων που αναφέρονται στην Ελλάδα και που συμπεριλαμβάνονται στην 6μηνιαία Έκθεση του ΔΝΤ (Οκτ.2013) γα τις Δημοσιονομικές Εξελίξεις στην Παγκόσμια Οικονομία» εξηγεί η τράπεζα.