A- A+
Η εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας εκτίναξε τα κέρδη της Alpha Bank στα 2,87 δισ. ευρώ
Σημαντική βελτίωση στα μεγέθη της Alpha Bank επέφερε η εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας. Ο όμιλος ανακοίνωσε στο α΄ τρίμηνο του 2013 κέρδη μετά από φόρους 2,87 δισ. ευρώ. Πώς κινήθηκαν τα βασικά μεγέθη.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της θετικής συνεισφοράς των 2,6 δισ. ευρώ που προκύπτει από την αρχική θετική επίπτωση από την ενοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, στη βάση της συμφωνίας με την Credit Agriocole.

Αν και δεν είναι επαναλαμβανόμενη, καταδεικνύει τη σημασία του deal που πέτυχε η διοίκηση της Alpha Bank.

Αν εξαιρεθεί αυτή η θετική επίπτωση, τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 244,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν (θετικό) φόρο εισοδήματος 472,7 εκατ. ευρώ.

Μείωση εσόδων - εξόδων

Το καθαρό έσοδο τόκων διαμορφώθηκε σε 320,6 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 22,9% σε ετήσια βάση και αυξημένο κατά 12,2% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 76,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε 192 εκατ. ευρώ, θετικά επηρεασμένα από το όφελος των 120 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση κατά την αρχική αναγνώριση του μετατρέψιμου Ομολόγου που διατέθηκε στην Crédit Agricole.

Στον αντίποδα, το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε, σε επίπεδο Ομίλου, σε 322 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 252,1 εκατ. ευρώ αναλογούν στην Alpha Bank και 69,9 εκατ. ευρώ στην Εμπορική Τράπεζα.

Αποχώρηση προσωπικού

Αναλογικά (εξαιρουμένης της Εμπορικής Τραπέζης), οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 3,8% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εφαρμογής του προγράμματος περιορισμού των δαπανών.

Ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 53,8%. Οι δαπάνες Προσωπικού ανήλθαν σε 163,3 εκατ. ευρώ.

Αναλογικά, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση, κυρίως εξαιτίας των αυξημένων αποχωρήσεων Προσωπικού στην Ελλάδα λόγω συνταξιοδοτήσεως, καθώς επίσης και ως αποτέλεσμα της νέας επιχειρησιακής συλλογικής συμβάσεως που υπεγράφη τον Μάιο του 2012.

Τα Γενικά και Διοικητικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 129,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 107,9 εκατ. ευρώ αναλογούν στην Alpha Bank, μειωμένα κατά 2,6% σε ετήσια βάση.

Στην Ελλάδα, το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε 249,2 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Εμπορικής Τραπέζης, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε 70,2 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση ρευστότητας

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια Πελατών ανήλθαν σε 44,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα των καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε 42,0 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά Ευρώ 0,7 δισ. κατά το α΄ τρίμηνο του 2013.

Στην Ελλάδα, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 36,0 δισ. ευρώ, κατόπιν της ενσωματώσεως της Εμπορικής Τραπέζης. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων συνέχισαν να αποκαθίστανται τον Απρίλιο 2013, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,5 δισ. ευρώ.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε 10,0 δισ. ευρώ. Τέλος, τα υπόλοιπα του Private Banking διαμορφώθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 22,9% σε ετήσια βάση και τα αμοιβαία κεφάλαια σε 0,9 δισ. ευρώ (+9,7%).

Χορηγήσεις και προβλέψεις

Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων διαμορφώθηκαν σε 65 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 54,2 δισ. ευρώ και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Emporiki Bank Cyprus, σε 10,3 δισ. ευρώ.

Οι προβλέψεις απομειώσεως ανήλθαν σε 505,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 57,6% σε ετήσια βάση, τα οποία ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων, αντιστοιχούν σε 311 πόντους έναντι 440 πόντους το δ΄ τρίμηνο 2012.

Ο δείκτης καθυστερήσεων αυξήθηκε κατά 150 πόντους το α΄ τρίμηνο του 2013 και ανήλθε σε 30,1% στο τέλος Μαρτίου 2013. Στην Ελλάδα ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 31,6% (+230bps), ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 22,4% (+300bps).

Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 10,1 δισ. ευρώ, ήτοι στο 16,9% του χαρτοφυλακίου των δανείων και η κάλυψη των καθυστερήσεων σε 52%.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) ανήλθε σε 13,9%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ολοκλήρωση του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενισχύσεως και την εκταμίευση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) του υπολειπόμενου ποσού της ανακεφαλαιοποιήσεως.

Τα Ίδια Κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενισχύσεως, ανέρχονται σε 7,1 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2013.

Ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων την 31 Μαρτίου 2013 διαμορφώθηκε στο 14,2% και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 14,6%.

Κάλυψη καθυστερήσεων

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank, η ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο καλύψεως των καθυστερήσεων το οποίο διαθέτει, της παρέχει την ευελιξία να αντιμετωπίσει τυχόν επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού της χαρτοφυλακίου λόγω της οικονομικής υφέσεως και να στηρίξει τους πελάτες της στην οικονομική ανάπτυξη.

Επιπλέον, οι αναμενόμενες συνέργειες σε πλήρη εξέλιξη από τη συγχώνευση με την Εμπορική Τράπεζα ύψους περίπου 265 εκατ. ευρώ ετησίως το 2015 θα ενισχύσουν τη λειτουργική επίδοση.

Επιπρόσθετα, το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενισχύσεως της Alpha Bank δεν έχει προσαρμοσθεί για το κεφαλαιακό απόθεμα που δημιουργείται από ενέργειες, όπως οι επαναγορές ομολόγων εκδόσεων, η θετική επίπτωση της εξαγοράς της Εμπορικής Τραπέζης, καθώς και η αναγνώριση των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία.

Οι ανάγκες στην Κύπρο

Όσον αφορά την Κύπρο, η Κεντρική της Τράπεζα δημοσιοποίησε στα τέλη Απριλίου 2013 τα λεπτομερή αποτελέσματα της ασκήσεως (“due diligence exercise”) που πραγματοποιήθηκε από την PIMCO (‘Pacific Investment Management Company, LLC’) και καθόρισε τις επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα της χώρας.

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες υπολογίσθηκαν σε 149 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την υπόθεση για ζημίες από πιστωτικό κίνδυνο 25% επί του συνόλου των χορηγήσεων έναντι της υποθέσεως 18% η οποία λήφθηκε υπ’ όψιν κατά τη διενέργεια αντίστοιχης ασκήσεως από τη Blackrock στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο.

Οι παραπάνω κεφαλαιακές ανάγκες καλύπτονται κυρίως από τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες του Ομίλου ύψους 4,6 δισ. ευρώ, όπως καθορίσθηκαν από την Τράπεζα της
Ελλάδος, καθώς συμπεριλαμβάνουν τυχόν ζημίες από την έκθεση του Ομίλου στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης

* Τι «πουλάει» στους επενδυτές η Alpha Bank για να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου