A- A+
Η εφορία θα ξέρει κάθε λεπτό αν μία επιχείρηση έκοψε απόδειξη - Σύνδεση ταμειακών με Taxis από Ιούνιο

Πλήρη εικόνα για το σύνολο των αποδείξεων λιανικής και χονδρικής, σε πραγματικό χρόνο, θα έχει από τον ερχόμενο Ιούλιο η εφορία, μέσω της σύνδεσης όλων των ταμειακών μηχανών με το Taxis.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τον ερχόμενο Ιούνιο καθιερώνεται για όλες τις επιχειρήσεις η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα τεθεί πιλοτικά σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, σε συνέχεια της αντικατάστασης όλων των ταμειακών μηχανών παλαιάς τεχνολογίας, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/5.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώνεται κάθε 1 λεπτό για όλες τις αποδείξεις που έχουν εκδώσει οι επιχειρήσεις.

Μπλόκο στη φοροδιαφυγή

Με τον τρόπο αυτό, εφόσον διαπιστώνει απότομη ή μη δικαιολογημένη πτώση του ρυθμού έκδοσης αποδείξεων, πχ. σε ώρες αιχμής θα παρεμβαίνει με επιτόπιους ελέγχους.

Παράλληλα, θα έχει πλήρη εικόνα των εσόδων των επιχειρήσεων, γεγονός που θα διευκολύνει τους ελέγχους σχετικά με τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται ανά μήνα ή τρίμηνο.

Επιπλέον, στην ίδια απόφαση προβλέπεται ότι κάθε εκδιδόμενη απόδειξη θα φέρει για πρώτη φορά μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση της.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ τα χρονικά διαστήματα που θα γίνεται αυτόματη διασύνδεση των ταμειακών με το Τaxis για την αποστολή των δεδομένων των αποδείξεων που θα εκδίδονται είναι τα ακόλουθα:

- κάθε 1 λεπτό. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1.440 αποστολές το 24ωρο.
- κάθε 15 λεπτά. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 96 αποστολές το 24ωρο.
- κάθε 1.440 λεπτά (δηλαδή κάθε 24 ώρες). Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1 αποστολή το 24ωρο.