A- A+
Η διαδικασία αποζημίωσης για καμένα σπίτια και αυτοκίνητα από τις ασφαλιστικές
Ταχύτερες διαδικασίες για την αποζημίωση της καμένης περιουσίας, κινητής και ακίνητης, που ήταν ασφαλισμένη, εφαρμόζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική, οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει τη δημιουργία αποκλειστικών τηλεφωνικών γραμμών για την εξυπηρέτηση των πληγέντων πελατών τους.

Παράλληλα, υπόσχονται άμεση προκαταβολή για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια που έχουν καεί, αλλά και ταχείες διαδικασίες για την αποζημίωση όσων τα οχήματα κάηκαν στις πληγείσες περιοχές.

Η διαδικασία για σπίτια

Για τις καμένες κατοικίες είναι απαραίτητη η επιτόπια επίσκεψη του πραγματογνώμονα στη ζημιωθείσα περιουσία, ώστε να γίνει η πρώτη εκτίμησή του σχετικά με την έκταση της ζημιάς.

Με τον τρόπο αυτό, θα εκταμιευτεί άμεσα, όπως υπόσχονται οι εταιρείες, μία προκαταβολή της συνολικής αποζημίωσης, έως ότου γίνει η τελική εκτίμηση του κόστους των ζημιών.

Ο υπολογισμός της αποζημίωσης θα γίνει με βάση τη δαπάνη αποκατάστασης (ανακατασκευής ή αντικατάστασης) κατά τη στιγμή της ζημιάς, σαν καινούργια στον ίδιο χώρο.

Το ποσό που θα λάβετε

Σε κάθε περίπτωση αποζημίωσης ισχύουν τα ακόλουθα:

- Aν το ασφαλισμένο κεφάλαιο είναι μικρότερο από την αξία των ασφαλισμένων αντικειμένων τότε η αποζημίωση θα μειωθεί αναλογικά.

- Αν το ασφαλισμένο κεφάλαιο υπερβαίνει την αξία των ασφαλισμένων αντικειμένων τη στιγμή της ζημιάς αποζημιώνεστε μέχρι την αξία τους.

Οι αποζημιώσεις στα ΙΧ

Όσο αφορά τον Κλάδο Αυτοκινήτων, εφόσον υπάρχει κάλυψη πυρκαγιάς, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ασφαλιστική εταιρεία, ώστε εκπρόσωπός της να σπεύσει στο σημείο που βρίσκεται το αυτοκίνητο για να τραβήξει φωτογραφίες.

Παράλληλα, εσείς ή η ασφαλιστική εταιρεία θα πρέπει να ειδοποιήσετε την εταιρία ανακύκλωσης, ώστε να αναλάβει τη διαδικασία της οριστικής διαγραφής του οχήματος

Στη συνέχεια, ο αρμόδιος διακανονιστής θα ενημερώσει τον πελάτη για το ποσό της τρέχουσας εμπορικής αξίας και με την προσκόμιση της Οριστικής Διαγραφής και του Πορίσματος της Πυροσβεστικής από την πλευρά του πελάτη, θα καταβάλλεται η αποζημίωση.

Βασική προϋπόθεση είναι το ασφαλισμένο κεφάλαιο να είναι τουλάχιστον ίσο με την τρέχουσα εμπορική αξία. Να έχετε δηλαδή πληρώσει τα αναλογούντα ασφάλιστρα.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη Διαγραφή του οχήματος

  • Άδεια κυκλοφορίας (σε περίπτωση απώλειας της άδειας κυκλοφορίας: αντίγραφο από το υπουργείο)
  • Πινακίδες οχήματος (σε περίπτωση απώλειας πινακίδων: βεβαίωση πυροσβεστικής)
  • Φωτοτυπία Ταυτότητας
  • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599 με κείμενο: «Επιθυμώ τη διαγραφή του οχήματός μου με αρ. κυκλοφορίας……»

Οι μερικές ζημιές

Εάν το όχημα έχει υποστεί μερικές ζημιές, θα πρέπει να ανατεθεί σε πραγματογνώμονα η επιθεώρησή του.

Η υπόλοιπη διαδικασία μέχρι την καταβολή της αποζημίωσης παραμένει η ίδια όπως και με τις συμβατικές ζημιές.

Σε περίπτωση που το όχημα κρίνεται ως ασύμφορο προς επισκευή μετά την επίσκεψη του πραγματογνώμονα, θα πρέπει να μεταφερθεί από το συνεργείο, δεύτερη φορά με ΦΔΧ, σε εταιρία ανακύκλωσης.