A- A+
Η άνοδος των ενοικίων «φρενάρει» την ανάπτυξη του Airbnb - Στοιχεία για Αθήνα
Σε χαμηλά επίπεδα διατηρείται το ποσοστό των ακινήτων που ενοικιάζονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, καθώς πλέον συμφέρει και η μακροχρόνια ενοικίαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, από τις 150.000 κατοικίες προς ενοικίαση στην Αττική, οι 12.000 έγιναν Airbnb, δηλαδή μόλις τo 5,3% των ενοικιαζομένων κατοικιών.

Ανεβαίνουν τα ενοίκια

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η επιβολή φορολογίας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά και η άνοδος στα ενοίκια που καταγράφεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουν επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης του Airbnb.

Κι αυτό διότι οι τάσεις στα ενοίκια είναι ιδιαίτερα θετικές:

  • Αύξηση ενοικίων κατά 8,4% το 2018/2017
  • Αύξηση αποδόσεων ακινήτων (τιμή /ενοίκιο) από 68,3% ε 72,5% μεταξύ 2016 και 2018

Οι τουρίστες

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων – ΠΑΣΥΔΑ Ανδρέας Χίου παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2019, στην πρωτεύουσα δραστηριοποιούνταν 8.989 ενεργά καταλύματα στις πλατφόρμες, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι ολόκληρα σπίτια ενώ μόλις το 10% μεμονωμένα δωμάτια.

Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, συμβάλλοντας δραστικά στη συνολική τουριστική κίνηση. Περισσότεροι από 340.000 τουρίστες επισκέφθηκαν έτσι την Αθήνα το 2018, αφήνοντας 89,5 εκατ. ευρώ στην πόλη, όπως είπε.