A- A+
Οι 4 κανόνες ως προς το ΙΒΑΝ για να μην σας κόψει το Taxis αποζημιώσεις για ενοίκια

Περισσότερες από 79.000 αιτήσεις COVID από ιδιοκτήτες που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια κόπηκαν μετά από διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ και δεν καταβλήθηκε αποζημίωση.

Πρόκειται για περιπτώσεις εκμισθωτών που νοικιάζουν τα ακίνητά τους σε μισθωτές, οι οποίοι δεν ήταν πληττόμενοι βάση των κριτηρίων που έχουν θεσμπιστεί.

Συγκεκριμένα, από τις διασταυρώσεις 338.528 δηλώσεων Covid απορρίφθηκαν οι ακόλουθες:

- 45.783 γιατί ο μισθωτής επαγγελματικής στέγης, όπως διαπιστώθηκε, δεν ήταν πληττόμενος

- 28.981 δηλώσεις γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε αναστολή εργασίας για τον εργαζόμενο

- 4.791 δηλώσεις γιατί είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία ή επιχείρηση

Ειδοποιητήρια από το Taxis

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες δεν πληρώθηκαν για τους μήνες που δήλωσαν ότι πήραν μειωμένο ενοίκιο και ενημερώθηκαν από το Taxis με τα εξής μηνύματα:

- «Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι, για τον μισθωτή σας με ΑΦΜ %^%^**, δεν δικαιούστε την έκπτωση φόρου, διότι από τα στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία μας δεν προκύπτει ότι η σύμβαση εργασίας μισθωτή/συζύγου/μέλους συμφώνου συμβίωσης είναι σε αναστολή. ***(αφορά διαμέρισμα)***».

- «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, σύμφωνα με το Νόμο 4684/2020, Κύρωση της από 30-3-2020 ΠΝΠ, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης, προκειμένου να ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις που απαλλάσσονται της υποχρέωσης καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος, θα πρέπει να έχει ενεργό ΚΑΔ (ΚΩΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ) στις 20/3/2020. Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι ο μισθωτής σας με ΑΦΜ #%^*%**# έκανε έναρξη στις 16/10/2020 ***(αφορά επιχείρηση)***».

ADVERTISEMENT

Λάθη στις δηλώσεις ΙΒΑΝ

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν καταφέρει να πάρουν ακόμα αποζημιώσεις για τα χαμένα ενοίκια, λόγω μη ορθής δήλωσης του λογαριασμού τους ΙΒΑΝ στο Taxis.

Σε ενημερωτικό σημείωμα της ΠΌΜΙΔΑ αναφέρονται οι 4 κανόνες που πρέπει να τηρούνται στις δηλώσεις Covid:

1.Έγκαιρη δήλωση

Κάθε δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης λόγω μείωσης ενοικίων ακινήτων θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ, έστω και καθυστερημένα, τον τραπεζικό λογαριασμό του για να του κατατεθεί το ποσό που δικαιούται.

Συγκεκριμένα το πλήρες ΙΒΑΝ του λογαριασμού κατάθεσης θα πρέπει να καταχωρηθεί στη σελίδα του δικαιούχου στο TAXISNET, στην αριστερή στήλη "My Taxis Net" και στο παράθυρο "Δήλωση Λογαριασμού - ΙΒΑΝ".

2. Οι κοινοί λογαριασμοί

Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους. Συνεπώς σύμφωνα με αυτήν, δεν κατατίθενται χρήματα σε κοινούς λογαριασμούς με πάνω από δύο δικαιούχους, έστω και αν το όνομα του δικαιούχου της αποζημίωσης είναι πρώτο.

Επίσης, το όνομα του εκμισθωτή-δικαιούχου της αποζημίωσης μπορεί να είναι πρώτο ή και δεύτερο στο δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό κατάθεσης.

3. Ελληνικός λογαριασμός

Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ανοιγμένος σε οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα, με ΙΒΑΝ που να αρχίζει από GR.

Η κατάθεση σε τράπεζα εξωτερικού δεν φαίνεται να προβλέπεται, ούτε έχει ελεγχθεί αν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.

4. Ε νεργοί λογαριασμοί

Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ενεργός, και να μη έχει χαρακτηριστεί ως "αδρανής".

Αδρανής θα χαρακτηριστεί όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές με άμεση χρέωση του λογαριασμού του δικαιούχου.

Αν υπάρχει λογαριασμός αλλά είναι ήδη χαρακτηρισμένος αδρανής, χρειάζεται αίτηση στην Τράπεζα και επικαιροποίηση των στοιχείων των καταθετών.

Η τήρηση όλων των παραπάνω κανόνων είναι συνεπώς απολύτως απαραίτητη για την είσπραξη των αποζημιώσεων των εκμισθωτών και οι οποίες μάλιστα είναι με το νόμο αφορολόγητες και ακατάσχετες.