Το νέο πλαίσιο ποινών που θα ισχύει για περιπτώσεις μισθωμάτων επί ακινήτων, τα οποία δεν θα καταβάλλονται μέσω τραπέζης, έγινε γνωστό.
Η σχετική διάταξη εντάχθηκε στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, μέσα στους επόμενους μήνες θα καταστεί υποχρεωτική η πληρωμή των ενοικίων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Οι νέοι κανόνες
Οι νέοι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τη νέα χρονιά. Όποιος δεν τους τηρεί θα έχει κυρώσεις.
Μάλιστα, αυτές θα φορούν τόσο τους μισθωτές, όσο και τους εκμισθωτές.
Αναλυτικότερα, οι συνέπειες αθέτησης της συγκεκριμένης υποχρέωσης θα είναι οι εξής:
- Για τον ενοικιαστή
1, Κατοικίες. Θα αποκλείεται από οποιοδήποτε ευεργέτημα, ενίσχυση ή επίδομα που παρέχεται από το κράτος για μισθώσεις, επί του συγκεκριμένου ακινήτου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δώρο του ενός ενοικίου, που θα δίνεται από το κράτος κάθε Νοέμβριο, σε όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
2. Επαγγελματική στέγη. Εάν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία ή νομικό πρόσωπο τα έξοδα της μίσθωσης δεν θα εκπίτουν από το φορολογητέο εισόδημα.
Ως εκ τούτου τα κέρδη του θα εμφανίζονται αυξημένα και θα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο.
- Για τους εκμισθωτές
Θα χάνουν την έκπτωση του 5% επί του φορολογητέου εισοδήματος, που σήμερα ισχύει σε όλες τις μισθώσεις και λογίζεται ως ετήσιο κόστος για τη συντήρηση ενός ακινήτου.
Για παράδειγμα κάποιος που εισέπραξε σε μία χρονιά 10.000 ευρώ από ενοίκιο, φορολογείται για το 95% αυτών, ήτοι για τα 9.500 ευρώ.
Έτσι, ο φόρος του αντί να φτάνει τα 1.500 ευρώ πέφτει στα 1.425 ευρώ.
Αν κάποιος λοιπόν δεν εισπράττει το μίσθωμα μέσω τραπέζης θα χάνει αυτό το όφελος.
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ θα καθοριστεί η διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δεδομένων από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, ώστε να γίνονται οι σχετικές διασταυρώσεις.