A- A+
Οι 24 κατηγορίες εισοδημάτων που γλυτώνουν την εισφορά αλληλεγγύης - Η παγίδα των τεκμηρίων

Στις 24 ανέρχονται οι κατηγορίες εισοδημάτων που θα απαλλαγούν στις δηλώσεις του 2021 από την εισφορά αλληλεγγύης, σύμφωνα με την τελική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για όλα τα εισοδήματα πλην αυτών που προέρχονται από μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και από συντάξεις.

Οι μεν μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα δουν την ελάφρυνση στους μισθούς τους από την 1η Ιανουαρίου 2021, ενώ όσοι έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

Στη σχετική τροπολογία ωστόσο υπάρχει μία παγίδα που μπορεί να επιβαρύνει τους φορολογούμενους και έχει να κάνει με τα τεκμαρτά εισοδήματα.

Κι αυτό διότι αποκλείονται από τη σχετική ελάφρυνση οι φορολογούμενοι το εισόδημα των οποίων στις δηλώσεις του 2021 θα καθοριστεί με τεκμαρτό τρόπο. Δηλαδή όταν τα τεκμαρτά εισοδήματα υπερβαίνουν τα πραγματικά.

Σε αυτήν την περπτωση, η απαλλαγή θα ισχύσει μόνο εφόσον τα εισοδήματα των δύο προηγούμενων ετών (2018-2019 για εισοδήματα πλην μισθών ιδιωτικού τομέα / συντάξεων και 2019-2020 για εισοδήματα από μισθούς / συντάξεις) δεν είχαν προσδιοριστεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα δηλωθέντα, με βάση τα τεκμήρια.

Οι δύο κατηγορίες ωφελουμένων

Αναλυτικότερα, στους ωφελούμενους από τις διατάξεις της τροπολογίας περιλαμβάνονται:

α) Φυσικά πρόσωπα που θα δηλώσουν για το 2020 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ προερχόμενα από επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες, ενοίκια, μερίσματα, τόκους, υπεραξίες μετοχών, ομολόγων και άλλων αποταμιευτικών προϊόντων.

β) Μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα των οποίων οι αποδοχές του 2021 μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και πριν από τη φορολόγησή τους υπερβαίνουν τα 857 ευρώ τον μήνα ή τα 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

γ) Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που αποκτούν φέτος - πέραν των μισθών και των συντάξεών τους- εισοδήματα κι από άλλες πηγές, τα οποία ανήκουν στις παραπάνω αναφερθείσες απαλλασσόμενες κατηγορίες (ενοίκια, αγροτικές δραστηριότητες, μερίσματα, τόκους κ.λπ.).

Στα εισοδήματα όμως από μισθούς και συντάξεις που υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τα 12.000 ευρώ θα συνεχιστεί η επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το μηνιαίο όφελος ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

ADVERTISEMENT

Οι 24 κατηγορίες εισοδημάτων

Συνολικά, τουλάχιστον 24 διαφορετικές κατηγορίες εισοδημάτων που λαμβάνουν φυσικά πρόσωπα θα εξαιρεθούν το 2021 από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Πρόκειται για τα εξής:

1) Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβές που καταβάλλονται τακτικά από την 1η-1-2021 έως την 31η-12-2021 σε κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Στην περίπτωση αυτή υπάγονται και οι αμοιβές που λαμβάνουν μηνιαίως οι απασχολούμενοι με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και εκδίδοντες τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από «μπλοκάκια». Υπάγονται επίσης και οι περιστασιακά απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

2) Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος, τα οποία αποκτώνται εντός του 2020.

3) Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, που αποκτώνται εντός του 2020.

4) Τα εισπραττόμενα εντός του 2020 ενοίκια ακινήτων.

5) Τα τεκμαρτά εισοδήματα από δωρεάν παραχώρηση ή ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων, τα οποία αφορούν το έτος 2020.

6) Τα μερίσματα για τη χρήση του 2020. Στα μερίσματα περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που προκύπτουν από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους, ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη, καθώς και τα εισοδήματα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό.

7) Οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων που προκύπτουν εντός του 2020.

8) Οι τόκοι των συμφωνιών επαναγοράς (repos/ reverse repos), που προκύπτουν εντός του 2020.

9) Τα δικαιώματα που αφορούν το έτος 2020. Ο όρος «δικαιώματα» σημαίνει το εισόδημα που αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή σε αντάλλαγμα πληροφοριών που αφορούν βιομηχανική, εμπορική ή επιστημονική πείρα, οι πληρωμές για τη χρήση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού, για τη χρήση τεχνικών μεθόδων παραγωγής, τεχνικής ή τεχνολογικής βοήθειας, τεχνογνωσίας (knowhow), αποτελεσμάτων ερευνών, αναδημοσίευσης άρθρων και μελετών, καθώς και οι πληρωμές για συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά μέσω δικτύων πληροφορικής σε βάση δεδομένων επίλυσης προβλημάτων, την ηλεκτρονική λήψη (downloading) λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

10) Τα αποκτώμενα εντός του 2020 κέρδη από τη μεταβίβαση μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες.

11) Τα αποκτώμενα εντός του 2020 κέρδη από τη μεταβίβαση κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων.

12) Τα αποκτώμενα εντός του 2020 κέρδη από τη μεταβίβαση παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

13) Οι τόκοι ομολόγων ή έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου που αποκτώνται εντός του 2020.

14) Τα αποκτώμενα εντός του 2020 κέρδη από την πώληση εισηγμένων μετοχών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 0,5%.

15) Τα αποκτηθέντα εντός του 2020 κέρδη από τη μεταβίβαση εισηγμένων κινητών αξιών (απόκτηση πριν από 1.1.2009).

16) Τα αφορολόγητα κέρδη που αποκτώνται εντός του 2020 από ημεδαπά ΕΕ/ΕΟΧ/ΕΖΕΖ αμοιβαία κεφάλαια.

17) Τα αποκτώμενα εντός του 2020 κέρδη από την πώληση προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη (άρθ. 71Α ν. 4172/2013).

18) Τα αποκτώμενα εντός του 2020 κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 10 KW.

19) Τα εισπραττόμενα εντός του 2020 ποσά διατροφής.

20) Τα αποκτώμενα εντός του 2020 κέρδη από τη μεταβίβαση τίτλων φορολογικού κατοίκου χώρας με την οποία υπάρχει ΣΑΔΦ και είναι υπόχρεος για υποβολή δήλωσης από άλλη αιτία.

21) Το εντός του 2020 εισπραττόμενο ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων ημεδαπής προέλευσης.

22) Οι εισπραττόμενες εντός του 2020 «πράσινες» και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ αθροιζόμενες.

23) Οι λοιπές εισπραττόμενες εντός του 2020 εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις.

24) Τα επιδόματα ειδικής επιδότησης ανεργίας που καταβλήθηκαν ή θα καταβληθούν φέτος σε απολυμένους πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για την αντικατάσταση των εισοδηματικών απωλειών τους.