A- A+
Γιατί δεν εμπιστεύονται τους ιδιώτες παρόχους ρεύματος οι Έλληνες - Ποια είναι η λύση

Δύσπιστοι απέναντι στις διαφημίσεις των ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς διαπιστώνουν ελλιπή ή παραπλανητική πληροφόρηση για τα προγράμματά τους.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, οι καταναλωτές δεν εμπιστεύονται τους εναλλακτικούς προμηθευτές, καθώς διαπιστώνουν αδιαφάνεια στους συμβατικούς όρους, στον τρόπο διαφήμισης και στους λογαριασμούς ρεύματος, ιδιαίτερα ως προς τις προσφορές και την εν γένει παρουσίασή τους.

Η έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ διαπιστώνει ότι η τιμολογιακή πολιτική των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις, οι οποίες πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν.

Ειδικότερα, εντοπίζει τα εξής προβλήματα

• Αναπροσαρμογή χρεώσεων

Συναντάται ανομοιογένεια ως προς την περιγραφή των μηχανισμών αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και τον υπολογισμό της, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη στην πράξη ή υπερβολικά δυσχερής προς τους καταναλωτές η σύγκριση και η επαλήθευση των εν λόγω μηχανισμών.

• Μη διαφανείς όροι στις συμβάσεις

Οι όροι των συμβάσεων είναι μη διαφανείς, σαφείς και κατανοητοί, ενώ υπάρχει ελλιπής ενημέρωση και μη πληροφόρηση των καταναλωτών κατά το προσυμβατικό στάδιο.

Επίσης παρατηρείτε μη τήρηση των βασικών αρχών που διέπουν τη διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

• Αλλαγή χρεώσεων

Υπάρχει πρόβλημα στην προστασία των καταναλωτών από αυθαίρετες, αδιαφανείς και καταχρηστικές πρακτικές των προμηθευτών ενέργειας, αναφορικά με την διαμόρφωση των τιμών και την αναπροσαρμογή αυτών στο ανταγωνιστικό μέρος των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΡΑΕ ήδη κινείται προς την κατεύθυνση τυποποίησης των ρητρών αναπροσαρμογής των ανταγωνιστικών χρεώσεων.

Το μέτρο, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, θα πρέπει μεταξύ άλλων να συνδέεται με την τυποποίηση και απλοποίηση του τρόπου υπολογισμού της όποιας ρήτρας αναπροσαρμογής και την πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών για την ύπαρξη και την οικονομική επίπτωση των ρητρών αναπροσαρμογής κατά το προσυμβατικό στάδιο.

Ρήτρες πρόωρης αποχώρησης

Επίσης, η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι θα πρέπει να μην εφαρμόζονται ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, όπως ορίζει η οδηγία 2019/944.

Πιθανές ρήτρες αποχώρησης, με ιδιαιτέρως επαχθείς για τους καταναλωτές όρους, θα πρέπει να αποφεύγονται, με μόνη εξαίρεση τις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου, όπως η ανωτέρω οδηγία ορίζει, και υπό τον όρο ότι προβλέπονται ρητά στις συμβάσεις και ανακοινώνονται σαφώς στον καταναλωτή, πριν από τη σύναψη της σύμβασης.


Η πιο αξιόπιστη σύγκριση τιμολογίων ρεύματος

Οι καταναλωτές μπορούν να αποφύγουν σε μεγάλο βαθμό τις παραπάνω παγίδες, μέσω της υπηρεσίας energymarket.

Μέσω αυτής έχετε μία αξιόπιστη και αμερόληπτη σύγκριση του κόστους ενέργειας για ένα χρόνο, με βάση την κατανάλωση που κάνετε.

Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε το πρόγραμμα που σας συμφέρει περισσότερο και να ξέρετε εκ των προτέρων με μεγάλη ακρίβεια, πόσα μπορείτε να κερδίσετε από την αλλαγή παρόχου.

Η τρέχουσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς υπό προϋποθέσεις μπορείτε να κλειδώσετε μία χαμηλή τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια έως και για δύο χρόνια και να αποφύγετε ενδεχόμενες αυξήσεις.

Η ΔΕΗ μετά τις προς τα πάνω αναπροσαρμογές στα τιμολόγιά της πριν μερικούς μήνες έχει γίνει πιο ακριβή και την ίδια στιγμή οι ιδιώτες πάροχοι συνεχίζουν την προνομιακή τιμολόγηση.

Βρείτε πόσα θα κερδίσετε αν φύγετε από τη ΔΕΗ