A- A+
Για την κατοικία τους δαπανούν το 37% των εισοδημάτων τους οι Έλληνες - Έρευνα
Στο 37% επί των εισοδημάτων των νοικοκυριών διαμορφώνεται το ποσοστό των δαπανών που πραγματοποιούν για την κατοικία τους. Διπλάσιο ποσοστό για τους φτωχότερους.

Σύμφωνα με τη φετινή έρευνα της Housing Europe, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τη Δημόσια, Συνεταιριστική και Κοινωνική Στέγη, η Ελλάδα διαθέτει τα μεγαλύτερα έξοδα κατοικίας ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών της, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι δαπάνες

Η έρευνα έδειξε ότι τα έξοδα κατοικίας διαμορφώνονται στο 37% των διαθέσιμων εισοδημάτων, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 65% για τα νοικοκυριά που βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. διαμορφώνεται σε 22,2% και 41% αντίστοιχα.

Ως έξοδα υπολογίζονται το ενοίκιο για τους ενοικιαστές ή η δόση του στεγαστικού δανείου για τους ιδιοκτήτες, όπως επίσης και οι δαπάνες θέρμανσης, ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας και κοινοχρήστων.

Τι άλλαξε στην Ελλάδα

Οι αυξημένες δαπάνες στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης των εισοδημάτων των νοικοκυριών λόγω της κρίσης.

Στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού που κρίνεται υπερβολικά βεβαρημένο με τα έξοδα κατοικίας του, με 33,1%.

Επίσης, διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εταιρείες ρεύματος, νερού ή τηλεφώνου (31,8%).

Επίσης, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές αναφορικά με την εξυπηρέτηση του στεγαστικού του δανείου αγγίζει το 14,9%, ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό εκείνων που χρωστούν ενοίκια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιρλανδία και έπεται η Κύπρος.