A- A+
Για ελληνική χρεοκοπία μιλούν οι Γερμανοί – Αιφνιδιάστηκε όλη η Ευρώπη από το δημοψήφισμα
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, σύμφωνα με το γερμανικό τύπο, μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον Πρωθυπουργό για την επικύρωση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής για το χρέος.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Δευτέρας προανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση που καλείται να υπογράψει η χώρα.

Άμεση ήταν η αντίδραση των αγορών, καθώς καταγράφηκαν ρευστοποιήσεις στη Wall Street που ήταν ανοιχτή εκείνη την ώρα, το ευρώ σημείωσε κατακόρυφη πτώση, ενώ με το άνοιγμά τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένου και του ΧΑ, βυθίστηκαν στο «κόκκινο».

Η απόφαση του κ. Παπανδρέου εντείνει την αβεβαιότητα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση την πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ για το ελληνικό χρέος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσαν αιφνιδιασμένες από αυτήν την εξέλιξη, λίγα 24ωρα μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Ο γερμανικός τύπος από το πρωί της Τρίτης μιλά ανοιχτά για το ενδεχόμενο άμεσης ελληνικής χρεοκοπίας, ενώ καταγράφει και το κλίμα δυσαρέσκειας των Ελλήνων πολιτών για την εφαρμοζόμενη πολιτική τους τελευταίους μήνες, προεξοφλώντας το «ΟΧΙ» εφόσον το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία τονίζει πως ενώ όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα κάπως σώθηκε μετά τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τα ανατρέπει όλα, ανακοινώνοντας ξαφνικά δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της συνόδου, στις οποίες μόλις πριν από 5 μέρες είχε συμφωνήσει.

«Περίεργη η σμπεριφορά Παπανδρέου»

Από την πλευρά της η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας DieZeit υπογραμμίζει ότι «ο Παπανδρέου το ρισκάρει με την απόφαση του για δημοψήφισμα».

Ο Rainer Bruederle, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών στη γερμανική βουλή, σχολιάζοντας την εξέλιξη με το δημοψήφισμα, χαρακτήρισε περίεργη τη συμπεριφορά του κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας πως οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

«Ένα πράγμα μπορούμε να κάνουμε και αυτό είναι να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αν η κυβέρνηση δεν εκπληρώσει τις συμφωνίες, τότε θα σταματήσει η χρηματοδότηση. Στη συνέχεια θα υπάρξει χρεοκοπία και οι υπόλοιποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το φόβο για το τι μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο γεγονός στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες πτώχευσης

Για αύξηση των προοπτικών εκτροχιασμού της ευρωπαϊκής προσπάθειας διάσωσης της Ελλάδας και ώθηση της χώρας προς τη χρεοκοπία, κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «ο κ. Παπανδρέου ρισκάρει με το τέχνασμά του να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία εάν απορριφθεί από τους ψηφοφόρους, ενώ αυξάνει τις εντάσεις με τους διαφωνούντες εντός του κόμματός του».

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Thomas Costerg, οικονομολόγου της Standard Chartered, «η υψηλή αβεβαιότητα στην Ελλάδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στην Ιταλία»».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Pimco, Mohamed El-Erian χαρακτήρισε την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «σημαντική και επακόλουθη», τονίζοντας ότι «εκτός του ότι αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα, βάζει σε δύσκολη θέση την τρόικα, σε ό,τι αφορά στις εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα».