A- A+
Φρένο στο πούλημα όσο - όσο κατασχεθέντων ακινήτων βάζει δικαστική απόφαση
Φρένο στη σημαντική μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς κατά τον τρίτο πλειστηριασμό κατασχεθέντων ακινήτων βάζουν, λόγω των δυσμενών συνθηκών, αποφάσεις δικαστηρίων.

Σύμφωνα με νέα απόφαση που έλαβε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, απορρίφθηκε το αίτημα τράπεζας για μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς σε ακίνητο που όδευε για τρίτο πλειστηριασμό μετά από δύο άγονους.

Τι λέει ο νόμος

Βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου μετά από δεύτερο πλειστηριασμό χωρίς κατακύρωση, το αρμόδιο Δικαστήριο μπορεί να δώσει τη δυνατότητα διενέργειας νέου πλειστηριασμού με τιμή πρώτης προσφοράς χαμηλότερη σε σχέση με τους δύο προηγούμενους.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχθηκε όμως στην απόφασή του ότι οι ματαιώσεις των πλειστηριασμών οφείλονται στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και όχι σε δυσανάλογη προς την αξία του κατασχεθέντος ακινήτου τιμή πρώτης προσφοράς.

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο Ν. Νικολαίδη, η έκδοση της παραπάνω απόφασης από κοινού με μια σχετική απόφαση του Μον. Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης παγιώνουν πλέον σημαντική νομολογία στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.