A- A+
Φρένο στις χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος - Οι προτεινόμενες αλλαγές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημόσια διαβούλευση επί των προτάσεων της ΡΑΕ για κατάργηση συγκεκριμένων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα, η ανεξάρτητη αρχή που εποπτεύει την ενεργειακή αγορά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια στα ειδοποιητήρια που αποστέλλονται στους καταναλωτές και καλύτερη ενημέρωσή τους για όλες τις χρεώσεις.

Αν και υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά των προμηθευτών, εκτιμάται ότι τουλάχιστον κάποιες από τις προτάσεις της ΡΑΕ θα υιοθετηθούν.




Όλες οι αλλαγές

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που προτείνονται είναι οι εξής:

  • Έγχαρτοι λογαριασμοί χωρίς επιπλέον χρεώσεις

Για τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν έγχαρτους και όχι ηλεκτρονικούς λογαριασμούς δεν θα πρέπει να υπάρχουν διαφοροποιήσεις του τρόπου τιμολόγησης που καταλήγουν σε κύρωση (malus) εις βάρος τους.

Ομοίως οποιαδήποτε αύξηση της χρέωσης προμήθειας στην περίπτωση έγχαρτης τιμολόγησης θα πρέπει να θεωρείται ως απαγορευτικό αρνητικό κίνητρο που αναίτια δημιουργεί διακρίσεις σε βάρος των καταναλωτών.


  • Κατάργηση του παγίου


Η ΡΑΕ προτείνει την κατάργηση του παγίου ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ως "χρέωση παγίου" νοείται κάθε χρέωση, που επιβάλλεται κατά τρόπο οριζόντιο, αφορά σε σταθερό ποσό και αποσυνδέεται από την ποσότητα της κατανάλωσης ("flat charge”).

Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι με την κατάργηση του παγίου οι λογαριασμοί θα αντικατοπτρίζουν ακριβέστερα το ποσό της ενέργειας που καταναλώθηκε χωρίς παρανοήσεις και περιττές χρεώσεις.


ADVERTISEMENT


  • Κατάργηση των ρητρών πρόωρης αποχώρησης


Για τις ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, η ΡΑΕ προτείνει να μην επιβάλλεται ρήτρα πρόωρης αποχώρησης είτε για λόγους αλλαγής προμηθευτή είτε για λόγους τερματισμού της σύμβασης και αποσύνδεσης του μετρητή).

Εξαίρεση από την παραπάνω γενική αρχή μπορεί να αποτελεί η περίπτωση της καταγγελίας από τον πελάτη σύμβασης σταθερής τιμής.


  • Όρια προσαύξησης των κυμαινόμενων τιμολογίων


Για τα τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα η ΡΑΕ προτείνει να υπάρχει ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας.

Κάθε προμηθευτής θα μπορεί να προσδιορίσει δικούς του δείκτες από τους οποίους θα εξαρτάται η τιμή της κιλοβατώρας.

Αν και σήμερα, υπάρχει η Οριακή Τιμή Συστήματος για τον προσδιορισμό ενδεχόμενων μεταβολών στο κόστος, η ΡΑΕ σημειώνει ότι οι όποιοι δείκτες θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι και υπολογίσιμοι από τους καταναλωτές.


  • Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών


Η ΡΑΕ προτείνει να καθοριστεί συγκεκριμένος τρόπος ειδοποίησης των καταναλωτών για την τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής, αν αυτή οφείλεται σε ρήτρα αναπροσαρμογής.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει σε περίπτωση ουσιώδους μεταβολής της τιμολογιακής πολιτικής του προμηθευτή να είναι υποχρεωτική η ατομική ειδοποίηση των καταναλωτών.

Ο Ρυθμιστής προτείνει μάλιστα η σχετική ειδοποίηση να γίνεται μέσω ειδικού διακριτού εγγράφου που θα εσωκλείεται στο λογαριασμό ή να αναγράφεται σε εμφανές σημείο στο έντυπο του λογαριασμού.


  • Ενίσχυση της διαφάνειας


Για την ενίσχυση της διαφάνειας η πρόταση της ανεξάρτητης αρχής συνοψίζεται σε:

α) την παροχή τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία πελατών

β) την παροχή κυμαινόμενου τιμολογίου με ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας π.χ.  ±30%

γ) τη διατήρηση μόνο της αναλογικής χρέωσης και των ορίων διακύμανσης επί αυτής για λόγους διαφάνειας

δ) τη διαμόρφωση κάθε άλλου είδους τιμολογίων από τους προμηθευτές βάσει της επιχειρηματικής τους ελευθερίας, τηρουμένων όμως των αρχών της διαφάνειας της επαληθευσιμότητας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας.