A- A+
Ακίνητα: Φρένο στην άνοδο των τιμών τη διετία 2020 - 2021 λόγω κορωνοϊού - Ευκαιρίες στην αγορά

Φρένο στην αύξηση των τιμών των ακινήτων, επαγγελματικών και οικιστικών βάζει ο κορωνοϊός, δημιουργώντας ευκαιρίες σε όσους θέλουν να τοποθετηθούν στην κτηματαγορά.

Η αλήθεια είναι ότι η κρίση του κορωνοϊού μέσα σε λίγες εβδομάδες ανέτρεψε τις ανοδικές τάσεις που καταγράφονταν μέχρι και τα τέλη του 2019.

Κι αυτό διότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, προκαλεί τα εξής:

- Μείωση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις λόγω πτώσης του τουρισμού

- Αύξηση της προσφοράς κατοικιών για μακροπρόθεσμες μισθώσεις

Ως αποτέλεσμα, τόσο οι τιμές πώλησης, όσο και τα μισθώματα που ζητούνται στον οικιστικό κλάδο του real estate, έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν σε συγκεκριμένες περιοχές.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που τα διέθεταν μέσω Airbnb τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον τουρισμό εφέτος, ώστε να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Αν λοιπόν διαφανεί ότι οι εισερχόμενοι τουρίστες θα υποχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό, η προσφορά κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση θα αυξηθεί περαιτέρω, πιέζοντας περισσότερο τιμές πώλησης και μισθώματα.

Μόνο τυχαίο δεν ήταν πρόσφατο δημοσίευμα σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα που καλούσε τους Γερμανούς να τοποθετηθούν σήμερα στην ελληνική κτηματαγορά για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση.

Η πρόβλεψη για το 2020 - 2021

Ενδεικτική είναι και η πρόβλεψη της Τράπεζας Πειραιώς για την πορεία των τιμών τη διετία 2020 - 2021.

Οι αναλυτές της τράπεζας προχώρησαν σε σημαντική προς τα κάτω αναπροσαρμογή των σχετικών τους προβλέψεων.

Ειδικότερα:

- Για τα οικιστικά ακίνητα ανέμεναν πριν την κρίση του κορωνοϊού άνοδο των τιμών κατά 15,50%, ενώ τώρα η πρόβλεψή τους κάνει λόγο για αύξησή τους μεσοσταθμικά κατά 5,90%.

- Για τα εμπορικά ακίνητα εκτιμούσαν πριν την κρίση άνοδο των τιμών κατά 9,10%, ενώ σήμερα η πρόβλεψή τους έχει περιοριστεί στο μόλις 0,2%.

Ευκαιρία για αγορά με στεγαστικό

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω προβλέψεις για μείωση των τιμών πώλησης των ακινήτων, η συγκυρία θα είναι ευνοϊκή για όσους μπορούν να λάβουν στεγαστικό δάνειο.

Κι αυτό διότι αυτήν τη στιγμή τα επιτόκια στη στεγαστική πίστη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επιτρέποντας την αγορά ακινήτου με πολύ χαμηλές δόσεις.

Πριν το ξέσπασμα της κρίσης μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες είχαν προχωρήσει στο λανσάρισμα πολύ ελκυστικών προγραμμάτων με σταθερά επιτόκια ακόμη και για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Ειδικότερα, τρεις συστημικοί όμιλοι, η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο έως και 30 χρόνια.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα για τις δόσεις

Για παράδειγμα, έστω δάνειο 100.000 ευρώ, που χρηματοδοτεί την αγορά ακινήτου αξίας 140.000 ευρώ.

Οι μηνιαίες δόσεις για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς

Διαβάστε επίσης

* Σταθερή δόση για πάντα αντί ενοικίου - Πόσο συμφέρει σήμερα η αγορά σπιτιού με δάνειο