A- A+
Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις και ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις εφέτος - Πότε ισχύει έκπτωση 2%

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία με την οποία αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ εφέτος, ενώ προβλέπεται και έκπτωση μετά από χρόνια.

Ειδικότερα, μετά την παράταση υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως και τις 29 Ιουλίου για φυσικά και νομικά πρόσωπα, έρχεται και η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής τους.

Συγκεκριμένα:

- Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 31 Ιουλίου και έως το Φεβρουάριο του 2021, την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.

Επιπλέον, εάν το σύνολο του φόρου εξοφληθεί στις 31/7, τότε ο φορολογούμενος κερδίζει έκπτωση 2% επί του ποσού.

- Ο ΕΝΦΙΑ θα εκκαθαριστεί μέσα στον Αύγουστο και θα πληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την καταληκτική ημερομηνία της πρώτης να είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2020.

Στη συνέχεια κάθε δόση θα πληρώνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με την τελευταία να εξοφλείται το Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς.

Άτοκες δόσεις με κάρτα

Όσοι επιθυμούν να αυξήσουν τη διάρκεια εξόφλησης των φόρων μπορούν να κάνουν χρήση της παγιας ρύθμισης των 24 δόσεων του υπουργείο Οικονομικών.

Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο υπάρχει κόστος, το οποίο διαμορφώνεται ετησίως σε 5% περίπου.

Όσοι έχουν όμως πιστωτικές κάρτες με επαρκή υπόλοιπα, έχουν τη δυνατότητα μεγάλης αύξησης της διάρκειας αποπληρωμής, χωρίς να πληρώσουν ούτε 1 ευρώ σε τόκους!

Ειδικότερα, οι επιλογές των κατόχων πιστωτικών καρτών είναι τρεις:

- Εφάπαξ εξόφληση όλου του ποσού με έκπτωση 2% και πληρωμή με πιστωτική κάρτα έως τις 31/7. Με τον τρόπο αυτό μετατίθεται η εξόφληση έως και 50 ημέρες αργότερα

- Εξόφληση με πιστωτική κάρτα όλου του φόρου και εξόφλησή του στην τράπεζα σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Με τον τρόπο αυτό, η τελική εξόφληση μετατίθεται έως και 50 ημέρες, και ταυτόχρονα κερδίζετε και την έκπτωση του 2%.

- Εξόφληση κάθε μίας εκ των 8 μηνιαίων δόσεων σε έως και 12 άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Χάνετε την έκπτωση του 2% που προβλέπεται για εφάπαξ πληρωμές, ωστόσο η περίοδος αποπληρωμής επεκτείνεται έως και το Φεβρουάριο του 2022.

Παράδειγμα για 1.000 ευρώ

Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται οι εναλλακτικοί τρόποι αποπληρωμής του εφετινού φόρου εισοδήματος.

Επιλέξαμε τα 1.000 ευρώ στο παράδειγμα, ώστε να μπορέσετε να υπολογίσετε τις δόσεις για το φόρο σας πιο εύκολα.

Το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: