A- A+
Φόρος εισοδήματος: Πώς θα τον αποπληρώσετε άτοκα ως το Φεβρουάριο του 2022

Η ώρα του φόρου εισοδήματος πλησιάζει και όσοι θέλουν να επιμηκύνουν χωρίς κόστος την περίοδο εξόφλησης, καλό θα ήταν να ...ξεσκονίσουν τις πιστωτικές τους κάρτες.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο εφετινός φόρος εισοδήματος θα μπορεί πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως και το Φεβρουάριου του 2021, ή εφάπαξ και με έκπτωση 2% στις 31 Ιουλίου, ανεξάρτητα από την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Όσοι όμως έχουν πιστωτικές κάρτες με επαρκές υπόλοιπο, μπορούν όχι μόνο να κερδίσουν την έκπτωση του 2%, αλλά και να αποπληρώσουν το ποσό σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και μέχρι το Φεβρουάριο του 2022, χωρίς να πληρώσουν ούτε 1 ευρώ σε τόκους.

Ειδικότερα, οι εναλλακτικές των φορολούμενων είναι οι εξής:

- Εφάπαξ εξόφληση με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού και έκπτωση 2% στις 31/7

- Εξόφληση σε 8 μηνιαίες δόσεις χωρίς την έκπτωση, αρχής γενομένης από τις 31/7/2020 με τελευταία δόση στις 26/2/2021.

- Εφάπαξ εξόφληση όλου του ποσού με έκπτωση 2% και πληρωμή με πιστωτική κάρτα έως τις 31/7. Με τον τρόπο αυτό μετατίθεται η εξόφληση έως και 50 ημέρες αργότερα

- Εξόφληση με πιστωτική κάρτα όλου του φόρου και εξόφλησή του στην τράπεζα σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Με τον τρόπο αυτό, η τελική εξόφληση μετατίθεται έως και 50 ημέρες, και ταυτόχρονα κερδίζετε και την έκπτωση του 2%.

- Εξόφληση κάθε μίας εκ των 8 μηνιαίων δόσεων σε έως και 12 άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Χάνετε την έκπτωση του 2% που προβλέπεται για εφάπαξ πληρωμές, ωστόσο η περίοδος αποπληρωμής επεκτείνεται έως και το Φεβρουάριο του 2022.

- Σε κάθε περίπτωση είναι δυνατή η χρήση της Πάγιας Ρύθμισης των 24 - 48 δόσεων, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση επιβαρύνεστε με τόκους, καθώς τα ετησιοποιημένα επιτόκιο διαμορφώνονται στα επίπεδα του 6%.

Παράδειγμα για 1.000 ευρώ

Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται οι εναλλακτικοί τρόποι αποπληρωμής του εφετινού φόρου εισοδήματος.

Επιλέξαμε τα 1.000 ευρώ στο παράδειγμα, ώστε να μπορέσετε να υπολογίσετε τις δόσεις για το φόρο σας πιο εύκολα.

Το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: