A- A+
Fitch: Βουτιά των τιμών των ακινήτων κατά 17% έως το τέλος του 2014
Περαιτέρω πτώση κατά 17% στις τιμές της κατοικίας τη διετία 2013 – 2014 αναμένουν οι αναλυτές της οίκου Fitch Ratings για την ελληνική αγορά λόγω της ύφεσης που πλήττει την οικονομία.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, τότε η κτηματαγορά θα έχει καταγράψει μία «διόρθωση» της τάξης του 33,6% σε σχέση με τα υψηλά της το 2008, από τα οποία οι τιμές έως σήμερα έχουν υποχωρήσει κατά 20%.

Καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση της ζήτησης στην αγορά θα παίξει η πορεία της στεγαστικής πίστης, η οποία λόγω των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών θα εξακολουθήσει να είναι πτωτική.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επεκτείνει την πτώση σύμφωνα με τον οίκο είναι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την αναθεώρηση των αξιολογήσεων και των κριτηρίων.

Από την άλλη πλευρά, ένας παράγοντας που έχει αποσοβήσει την κατάρρευση των τιμών είναι το πάγωμα των πλειστηριασμών όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Όπως εκτιμά ο οίκος, η αναστολή των δημοπρασιών μπορεί να παραταθεί τουλάχιστον για ακόμα ένα έτος τον ερχόμενο Δεκέμβριο.