A- A+
Ευκολότερη η μεταφορά λογαριασμού από τράπεζα σε τράπεζα
Ευκολότερη έγινε, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής συμφωνίας, η μεταφορά ενός προσωπικού τρεχούμενου λογαριασμού ή ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου από τράπεζα σε τράπεζα. Στο εξής, για κάθε καταναλωτή που επιθυμεί να μεταφέρει το λογαριασμό του, η νέα τράπεζα θα λειτουργεί ως το κύριο σημείο επαφής και θα προσφέρει τη συνδρομή της σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, θα έλθει σε συνεννόηση με την παλαιά τράπεζα, διασφαλίζοντας ότι η μεταφορά των επαναλαμβανόμενων πληρωμών του καταναλωτή, όπως τυχόν άμεσες χρεώσεις και πάγιες εντολές διενεργείται ομαλά, απλά και ταχέως. Τέλος, η νέα τράπεζα θα συνδράμει τον καταναλωτή στο κλείσιμο του παλαιού λογαριασμού και στη μεταφορά του υπολοίπου στον νέο λογαριασμό.

Σύμφωνα με τον οδηγό που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), η συνολική διαδικασία υπό κανονικές συνθήκες και εφόσον και ο καταναλωτής προβεί στις τυχόν απαιτούμενες ενέργειες, δε θα διαρκέσει περισσότερο από 14 εργάσιμες ημέρες, προκειμένου να μπορεί πλέον να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του από το νέο λογαριασμό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε και για τα οποία θα πρέπει να προετοιμαστείτε, προκειμένου η μεταφορά να γίνει κατά τον ευκολότερο και ταχύτερο τρόπο.

Σε περίπτωση που υπάρχουν συνδεδεμένα προϊόντα με το λογαριασμό (π.χ. δάνεια, επενδυτικά προϊόντα κ.λπ.) ή ανεξόφλητες επιταγές σε κυκλοφορία δε θα είναι δυνατό το κλείσιμο του παλαιού λογαριασμού, αλλά μόνο η μεταφορά των υπηρεσιών πληρωμών και τυχόν θετικού υπολοίπου. Επίσης, δεν είναι δυνατή υπό ορισμένες περιπτώσεις η μεταφορά της μισθοδοσίας, ιδίως όταν υπάρχουν διμερείς συμφωνίες μεταξύ πιστωτικού ιδρύματος και εργοδότη.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤ, η πρωτοβουλία αυτή αυτορρύθμισης είναι πανευρωπαϊκή και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Κλάδου (European Banking Industry Committee - EBIC) με στόχο την αύξηση της κινητικότητας των πελατών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα των τραπεζικών υπηρεσιών προς ιδιώτες. Σημειώνεται ότι η μεταφορά γίνεται μόνο εντός Ελλάδος.

Οι τράπεζες που συμμετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα είναι οι ATEbank, Alpha Bank, Attica bank, Citibank, Εθνική τράπεζα, Ελληνική τράπεζα, Eurobank, FBB, HSBC, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Egnatia Bank, Millennium Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Probank, Proton και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.