A- A+
Τρεις αργίες το επόμενο 10ήμερο για τις διατραπεζικές μεταφορές - Πότε θέλει προσοχή

Τρεις καθημερινές ημέρες αργίας περιλαμβάνει το επόμενο δεκαήμερο για το τραπεζικό σύστημα, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, αλλά και του ορθόδοξου Πάσχα.

Αυτό σημαίνει ότι και σε ορισμένες καθημερινές, δεν θα είναι δυνατή η εκτέλεση συναλλαγών και πληρωμών με την τρέχουσα ημερομηνία, αλλά η ημερομηνία αξίας θα μετατίθεται για την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Ποιες είναι αργίες

Αναλυτικότερα, οι μέρες αργίας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα είναι οι εξής:

  • Μεγάλη Δευτέρα 18/4
  • Μεγάλη Παρασκευή 22/4
  • Δευτέρα του Πάσχα 25/4

Στις 18 και 22 Απριλίου τα καταστήματα των τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν μεν ανοιχτά, αλλά θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, ενώ η Δευτέρα του Πάσχα είναι επίσημη αργία και όλο το δίκτυο θα είναι κλειστό.

Πώς επηρεάζονται οι συναλλαγές

Στο πλαίσιο αυτό, θα ισχύουν τα εξής:

  • Δάνεια

Όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, 19 και 26 Απριλίου, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

  • Μεταφορές χρημάτων - πληρωμές

Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα, είτε σε καταστήματα είτε online, από τις 15 έως τις 18 Απριλίου θα καταχωρηθούν στα συστήματα τους με ημερομηνία 19 Απριλίου 2022, δηλαδή την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Αντίστοιχα, οι συναλλαγές από 22 έως 25 Απριλίου θα καταχωρηθούν στις 26 Απριλίου.

  • Επιταγές - εφορία

Κατά την 15η και την 18η Απριλίου 2022, θα γίνονται αποδεκτές από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τις Τελωνειακές Αρχές και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 19η Απριλίου 2022.

  • Εργασίες μισθοδοσίας

Συστήνεται στις επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, σε ό,τι αφορά την αποστολή αρχείων χρεώσεων μέσω πάγιων εντολών και αρχείων πιστώσεων μισθοδοσίας.

Παράδειγμα

Έστω ότι θέλετε να  μεταφέρετε χρήματα την Παρασκευή 22 Απριλίου μεταξύ λογαριασμών της ίδιας τράπεζας.

Η συναλλαγή θα εκτελείται κανονικά, τα χρήματα θα πιστώνονται στο λογαριασμό του παραλήπτη, αλλά η ημερομηνία αξίας θα είναι η Τρίτη 26 Απριλίου.

Το ίδιο θα ισχύει και κατά τη χρήση της υπηρεσίας IRIS Online Payments, για άμεση μεταφορά χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα, καθώς λειτουργεί και τις αργίες.

Από την άλλη, για μεταφορές σε άλλη τράπεζα με απλό έμβασμα, ο χρόνος που χρειάζεται για την πίστωση του ποσού θα ξεκινά από την Τρίτη 22 Απριλίου, ενώ ίδια θα είναι και η ημερομηνία αξίας όταν πιστωθούν τα χρήματα στο λογαριασμό του παραλήπτη.