A- A+
Eurobank: Σε κίνδυνο η τάση επιστροφής καταθέσεων στην Ελλάδα μετά το κυπριακό «κούρεμα»
Σε κίνδυνο βρίσκεται σύμφωνα με τη Eurobank η τάση επιστροφής καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι συνολικές καταθέσεις (ιδιωτικές, κρατικές, εγχώριες και κατοίκων εκτός ευρωζώνης) τον Φεβ. 2013 έφτασαν τα 222,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 1,4%.

Είναι η πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2009 που οι συνολικές καταθέσεις παρουσίασαν αύξηση σε ετήσια βάση. Σε σχέση με τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ συμπλήρωσαν έξι μήνες συνεχούς ανόδου.

Επιστροφή από σεντούκια

Η Eurobank σημειώνει ότι η αύξηση το Φεβρουάριο οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών, καθώς εντάθηκε η επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Αυτό είναι αποτέλεσμα της σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των καταθετών αφενός στο τραπεζικό σύστημα και αφετέρου στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εντός της ευρωζώνης» τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, «η τάση αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και ενώ αναμένουμε και τα στοιχεία του Μαρτίου για τις καταθέσεις να είναι θετικά είναι αμφίβολο αν θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες».

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, η απρόσκοπτη ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, μαζί με την θετική αξιολόγηση από την τρόικα της προόδου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είναι κεφαλαιώδους σημασίας.