A- A+
Eurobank: Κίνδυνος να μειωθεί κι άλλο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων χωρίς βιώσιμη συμφωνία
Τον κίνδυνο να ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στο βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα και του μέσου Ευρωπαίου, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Eurobank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η ελληνική οικονομία είχε τον τρίτο μικρότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 το 1ο τρίμηνο 2015.

Από πρώτοι τελευταίοι

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, η ελληνική οικονομία ενώ εμφάνιζε την καλύτερη οικονομική επίδοση στο 3ο τρίμηνο 2014, στη συνέχεια παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης.

Ως αποτέλεσμα, στο 1ο τρίμηνο 2015 κατέγραψε τη μικρότερη ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ (0,2%) εν συγκρίσει με την Ισπανία (2,9%), την Πορτογαλία (1,8%) και το μέσο όρο της Ευρωζώνης (1,1%).

«Όσο η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης μικρότερους από τους αντίστοιχους των εταίρων της στην ΕΕ ή στην ΟΝΕ, η «ψαλίδα» σε όρους κατά κεφαλήν προϊόντος θα διευρύνεται και το σχετικό βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα και της μέσης Ελληνίδας θα χειροτερεύει.

Που είμαστε σήμερα

Επί παραδείγματι, το 2007, ο λόγος ανάμεσα στο ελληνικό κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ και το αντίστοιχο ισπανικό ήταν 88,35% ενώ το 2013 διαμορφώθηκε στο 77,66%.

Τα αντίστοιχα νούμερα σε όρους σύγκρισης με την οικονομία της Πορτογαλίας διαμορφώθηκαν στο 115,19% για το 2007 και στο 92,41% για το 2013.

Με βάση την επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2014 – ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 0,8% - και την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει το πραγματικό ΑΕΠ το 2015 – πρόβλεψη Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της τάξης του 0,5% και 0,1% αντίστοιχα - οι προαναφερθείσες αποκλίσεις αναμένεται να διευρυνθούν.

Αναγκαία η συμφωνία

«Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό, ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία η επιστροφή της σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης (μεγαλύτερους του 2%)» αναφέρει η Eurobank στην ίδια ανάλυση.

Και προσθέτει πως η ανεργία παραμένει στα δυσθεώρητα επίπεδα του 25,61% (Μάρτιος 2015), το ασφαλιστικό σύστημα δύναται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για περαιτέρω διεύρυνση της ψαλίδας ανάμεσα στο βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα και του μέσου Ευρωπαίου.

Δυνητικά, προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης-ανάκαμψης, μεταξύ άλλων είναι η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επίσημους δανειστές της η οποία:

  • Θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα
  • Θα δημιουργεί κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και ενίσχυση της απασχόλησης και
  • Θα ελαχιστοποιεί τις υπάρχουσες στρεβλώσεις (π.χ. το ευμετάβλητο φορολογικό σύστημα) στην ελληνική οικονομία