A- A+
Eurobank: Κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας από τις εκροές καταθέσεων
Τον κίνδυνο εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας από τις σημαντικές εκροές καταθέσεων που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες, επισημαίνει η Eurobank

Σε ανάλυσή της αναφέρει ότι τέτοιες ξαφνικές και απότομες εκροές καταθέσεων δεν δύναται να ερμηνευτούν από την παρούσα πορεία μεταβλητών όπως οι προτιμήσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, η κερδοφορία των επιχειρήσεων, το ύψος του εισοδήματος, το επίπεδο των πραγματικών επιτοκίων και οι αποδόσεις πιστωτικών τίτλων οικονομιών της αλλοδαπής.

Αλλαγή προσδοκιών

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, η εκροή καταθέσεων που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό μια απότομη αλλαγή στις προσδοκίες των καταθετών ως προς το μελλοντικό κόστος ευκαιρίας που αναμένουν να επωμιστούν από τη διατήρηση ενός μέρους του πλούτου τους υπό τη μορφή καταθέσεων σε εγχώριες τράπεζες.

Προσθέτουν δε πως όσο συνεχίζουν να υπάρχουν οι παρούσες προσδοκίες το προαναφερθέν φαινόμενο είναι πιθανό να διατηρηθεί για ένα χρονικό διάστημα, ωστόσο η ένταση του θα είναι μικρότερη.

«Αυτή είναι μια σημαντική αρνητική διαταραχή η οποία αυξάνει τους περιορισμούς ρευστότητας και μπορεί να επηρεάσει την πραγματική οικονομική δραστηριότητα (π.χ. ΑΕΠ 1ου τριμήνου 2015) στην οικονομία μας» υπογραμμίζει η Eurobank.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το σύνολο των καταθέσεων και ρέπος (υπόλοιπα) των μη νομισματικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ΝΧΙ) στα εγχώρια ΝΧΙ εκτός της Τραπέζης της Ελλάδος διαμορφώθηκε στα 185,25 δισ. ευρώ για το μήνα Φεβρουάριο.

Η μεταβολή σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ήταν της τάξης των -9,41 και -23,98 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι εκροές στο σύνολο των καταθέσεων και ρέπος (υπόλοιπα) συνεχίστηκαν για 7ο συνεχή μήνα.

Από τον Ιούλιο 2014 (μέγιστη τιμή για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2013 – Φεβρουαρίου 2015, 215,19 δισ. ευρώ) μέχρι και τον Φεβρουάριο 2015 έχει καταγραφεί συνολική μείωση της τάξης των 29,93 δισ. ευρώ (-13,91%).

Επιπρόσθετα, το 93,82% της προαναφερθείσας μεταβολής δημιουργήθηκε τους τρείς τελευταίους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, η μηνιαία εκροή στις καταθέσεις για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν του μεγέθους των -5,45, -13,23 και -9,41 δισ. ευρώ αντίστοιχα.