A- A+
Eurobank: Η ύφεση επέστρεψε στην ελληνική οικονομία - Τα στοιχεία του α΄ τριμήνου
Σε ύφεση έχει επιστρέψει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurobank η ελληνική οικονομία στο α΄ τρίμηνο του 2015.

Την ίδια στιγμή οι οικονομολόγοι της τράπεζας αδυνατούν να διατυπώσουν πρόβλεψη για το σύνολο του έτους, λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της αγοράς.

Οι προβλέψεις

Η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank σε έκθεση με ημερομηνία 8/4 εκτιμά τα εξής για το α΄ τρίμηνο του 2015:

α) τριμηνιαίο ρυθμό μεταβολής (σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους) του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας -0,6% με -0,4%, και

β) αντίστοιχο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 0,0% με +0,2%,

Το 2015 συνολικά

Για το σύνολο του τρέχοντος έτους (2015), η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank συνεχίζει να προβλέπει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αν και η σχετική πρόβλεψη δεν αναφέρεται στη σχετική μελέτη.

Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στις προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας στον τουριστικό κλάδο, επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής των εισαγωγών και μικρή θετική επίδραση (0,13 ποσοστιαίες μονάδες) από τη βάση σύγκρισης με το προηγούμενο έτος (carry over).

«Τονίζεται δε ότι μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την επαλήθευση της ανωτέρω πρόβλεψης είναι η ταχεία άρση της αβεβαιότητας που πηγάζει από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεων με τους επίσημους δανειστές με στόχο την υλοποίηση των συμφωνιών του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015» σημειώνει η Eurobank.